Osho

"Libertatea - Curajul de a fi tu însuţi"
(202 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Toată lumea vrea libertate, însă nimeni nu vrea responsabilitate. Dacă alegi libertatea, va trebui să distrugi toate strategiile altora, care te fac sclav, iar apoi poţi fi tu însuţi. Libertatea este periculoasă pentru că nu are nici o siguranţă, deoarece viaţa este imprevizibilă. Rebelul nu reacţionează împotriva societăţii, ci se retrage din aceasta, pentru că a înţeles mecanismul său inutil, iar astfel devine liber. Rebelul a înţeles că societatea nu-i permite să-şi dezvolte spiritualitatea, de aceea, deşi trăieşte în lume, nu aparţine de ea. Doar după stadiul de ego maturizat se trece la inocenţa mistică a minţii spiritualizate.

Când oamenii devin spirituali, Statul (Parlament, Guvern, Justiţie) devine inutil. Omul spiritual nu mai are nevoie de control politic sau religios, pentru că se disciplinează singur. Libertatea de sclavie necesită responsabilitatea de a păstra ordinea. Dacă vrei sa rămâi total liber, atunci nu alege, pentru că alegerea ta aduce limitarea. Revoluţia este politică, pentru că trebuie să te organizezi ca partid, ca armată şi să lupţi împotriva inamicilor. Rebeliunea este religioasă, fiind individuală, deoarece nu mai depinzi de societate.

Cea mai mare sclavie este a sufletului, care trebuie eliberat de trecut, de naţiune, de religie. Căutarea adevărului ar trebui să fie principala şi ultima preocupare. Fără o minte meditativă nu există eliberarea (Moksha). De multe ori va cădea omul liber, însă se ridică şi învaţă să nu mai cadă, să fie mai vigilent şi să nu mai repete aceleaşi greşeli. Astfel devine omul înţelept."

Osho


CUPRINS :

* Cuvânt înainte. Cele trei dimensiuni ale libertăţii.

~ Înţelegerea rădăcinilor sclaviei ~

* Societatea şi libertatea individului - un interviu ;
* Problema lui Dumnezeu ;
* Ideea sorţii şi a destinului ;
* Teama de a zbura.

~ Căi către libertate ~

* Cămilă, leu, copil ;
* De la iubire la starea de dragoste ;
* De la reacţiune la acţiune ;
* Rebeliune, nu revoluţie.

~ Obstacole şl rampe de lansare ~

* Răspunsuri la întrebări ;
* Epilog. Adevărata libertate este spirituală ;
* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.