Osho

"Compasiunea - Suprema înflorire a iubirii"
(165 pagini)


"Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. Cărţile din seria Osho reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privitor la cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane."

Editura


"Cu toţii ştim ce înseamnă pasiunea ; prin urmare, nu este foarte dificil să înţelegem ce ar putea fi compasiunea. Pasiunea înseamnă o stare de febră biologică - este fierbinte, iar tu eşti aproape posedat de energiile biologice, inconştiente. Nu mai eşti stăpânul tău, ci doar un sclav.

Compasiunea înseamnă că ai depăşit limita biologicului, ai depăşit fiziologicul. Nu mai eşti un sclav, ai devenit stăpân. Acum funcţionezi în mod conştient. Nu mai eşti condus, tras şi împins de forţe inconştiente ; poţi decide ce să faci cu energiile tale. Eşti liber în totalitate. De aici încolo, aceeaşi energie care devine pasiune se transformă în compasiune.

Pasiunea este desfrâu, compasiunea este dragoste. Pasiunea este dorinţă, compasiunea este lipsa dorinţei. Pasiunea este lăcomie, compasiunea este dăruire. Pasiunea doreşte să îl folosească pe celălalt ca pe o unealtă, compasiunea îl respectă pe celălalt ca scop în sine. Pasiunea te ţine legat de pământ, de mocirlă, şi nu vei putea să devii niciodată un lotus. Compasiunea te transformă într-un lotus. Începi să te înalţi deasupra mlaştinii de dorinţe, lăcomie şi furie. Compasiunea reprezintă transformarea energiilor tale.

Din caza dorinţelor nenumărate eşti secătuit de energii, iar când energiile sunt conservate, vei umple fiinţa ta interioară, vei descoperi dragostea caldă. Compasiunea nu poate fi practicată ca disciplină, ci ea apare spontan în meditaţie, când înfloreşte compasiunea către tot ce este viu. Prin meditaţie, energia pasiunii pline de dorinţe se transformă în compasiune fără dorinţe. Meditaţia nu este concentrare sau atenţie, ci conştientizare. Meditaţia nu necesită repetarea unei mantre şi nici concetrare transcendentală. Meditaţia înseamnă relaxare interioară lipsită de dorinţele de a mai face ceva. Compasiunea apare la apogeul meditaţiei, niciodată înainte, fiind ultimul stadiu al conştiinţei."

Osho


"Nimănui nu trebuie să-i fie frică de apariţia gândurilor, ci doar de întârzierea conştientizării lor."

Buddha


CUPRINS :

* Prefaţă.

~ Partea I - Compasiune, energie şi dorinţă ~

* Compasiunea este dragostea ajunsă la maturitate ;
* Meditaţia este floarea, compasiunea - mireasma ei ;
* O dorinţă este o dorinţă - Răspunsuri la întrebări.

~ Partea a Il-a - Blana de oaie. Ce nu este compasiunea ~

* Bunătatea iubitoare şi alte grandomanii ;
* Maestrul Zen şi hoţul - Parabola iertării ;
* Inimi şi raţiuni - Răspunsuri la întrebări.

~ Partea a IlI-a - Compasiunea în acţiune ~

* Nu judeca, fii iubitor ;
* Crimă şi pedeapsă ;
* Probleme de viaţă şi de moarte - Răspunsuri la întrebări.

~ Partea a IV-a - Puterea vindecătoare a dragostei ~

* Doar compasiunea este terapeutică ;
* Gratis, necondiţionat : Compasiunea Zen.

* Pentru informaţii suplimentare ;
* Despre autor ;
* Despre Staţiunea de Meditaţie Osho.