Osho

"Tao - Poarta de Aur"
~ Volumul 1 ~
~ Aceste discursuri au la bază "Desăvârşirea Purităţii" de Ko Hsuan şi întrebări la răspunsuri rostite de Osho între 11 şi 20 iunie 1980 în ashram-ul din Poona, India ~ (189 pagini)


"Venerabilul Maestru a spus :

Când omul atinge puterea de a transcende ceea ce se schimbă, sălăşluind în puritate şi nemişcare, cerul şi pământul sunt unite în interiorul lui.

Sufletul omului iubeşte puritatea divină, însă mintea sa este adesea rebelă. Mintea omului iubeşte nemişcarea, dar dorinţele sale îl atrag spre activitate. Când cineva este constant capabil să îşi stăpânească dorinţele, mintea sa devine spontan controlată. Când mintea nu e înnourată, sufletul este văzut complet pur.

Atunci cu siguranţă vor înceta cele şase dorinţe şi cele trei otrăvuri vor fi eliminate.

Cel care are puterea de a-şi transcende dorinţele, privind în exterior şi contemplând forma, realizează că forma nu există : privind la lucruri detaşat şi contemplând materia, realizează că materia nu există privind în interior şi contemplând mintea, realizează că mintea sa nu există.

Tao crede în spontaneitate - nu în virtuţi cultivate, nu în personalităţi cu migală construite, nici chiar în intelectualitate - ci doar în conştiinţă. Caracterul, disciplina, personalitatea, toate reprezintă eforturile ego-ului, iar ego-ul este împotriva lui Tao.

Tao este starea de fuziune totală cu existenţa : a fi unit atât de total cu Existenţa, încât să nu mai existe nici un fel de separare. Nu vei mai fi o parte, ci întregul. Nu mai eşti valul, ci Oceanul.

Tao înseamnă a fiinţa, înseamnă a Exista."

Osho


CUPRINS :

* Capitolul 01 - Doar un releu divin ;
* Capitolul 02 - Existenţa este exprimarea lui Dumnezeu ;
* Capitolul 03 - Cultivă trandafiri reali ;
* Capitolul 04 - Descoperirea propriului Dumnezeu ;
* Capitolul 05 - O lume interioară ;
* Capitolul 06 - Gustul eternităţii ;
* Capitolul 07 - Sub cerul liber ;
* Capitolul 08 - Acum - aici ;
* Capitolul 09 - Tao are grijă de tot ;
* Capitolul 10 - Spunând da vieţii.