Reid Daniel

"Yi King"
~ Cartea prefacerilor ~
(349 pagini)


"Cartea Prefacerilor, în chineză Yi King, aparţine incontestabil celor mai importante cărţi din literatură universală. Originile sale se pierd într-o antichitate mitică. Şi astăzi încă, ea se mai află în atenţia celor mai de seamă literaţi ai Chinei.

Aproape tot ce s-a gândit măreţ şi esenţial pe durata a peste 3.000 de ani de istorie chineză, fie a fost inspirat de această carte, fie, invers, a exercitat o influenţă asupra interpretării sale, astfel încât putem afirmă dincolo de orice îndoială ca Yi King conţine rodul celei mai desăvârşite înţelepciuni a mai multor milenii.

Nu trebuie, deci, să ne mirăm dacă, în plus, cele două ramuri ale filosofiei chineze, Confucianismul şi Taoismul, îşi au aici rădăcinile lor comune. Din cartea aceasta emană o lumină cu totul nouă, care dezvăluie atât aspectele misterioase din universul intelectual al enigmaticilor vechi maeştri şi al discipolilor lor, cât şi adevăruri care se regăsesc în tradiţia confucianistă ca axiome stabilite şi sunt acceptate fără multe discuţii."

Richard Wilhelm


CUPRINS :

* Cuvânt înainte ;
* Introducere ;
* Utilizarea Cărţii Prefacerilor ;
* Istoria Cărţii Prefacerilor ;
* Dispunerea traducerii ;
* Kuo Chua ( Discutarea Trigramelor ) ;
* Ta Tchuan ( Marele Comentariu ) ;
* Structura hexagramelor.