Ch'an Rinzai

"Cronica Realizării"
(255 pagini)


"Rinzai Gigen, Întemeietorul şcolii Zen care-i poartă numele, a murit la 10 ianuarie în anul 866 d. Chr. Data naşterii sale este necunoscută, dar se consideră in genere că a predat Învăţătura Zen timp de zece ani.

Şcoala Rinzai este una din cele Cinci Linii ( sau Case ) ale buddhismului Zen, acestea fiind stiluri deosebite de predare, dezvoltate în sânul Şcolii Zen de câte un mare Maestru care este şi întemeietorul fiecărei asemenea linii. Stilul Rinzai a fost adus în Japonia în secolul al Xlll-lea.

Rinzai Roku sau Cronica Maestrului Rinzai a fost scrisă de către ucenicii acestuia. În ea sunt notate învăţăturile rostite de Maestru, precum şi momente din perioada lui de ucenicie şi din cariera de învăţător spiritual.

În genere, ca şi în viaţa lui Rinzai, se pot distinge trei etape în viaţa unui Maestru. Acestea sunt : ucenicia sub îndrumarea unui Maestru ; călătoriile pentru verificare şi stabilire ; şi, în sfârşit, cariera de Maestru.

Asemenea tuturor marilor maeştri Zen, Rinzai şi-a întemeiat ferm învăţătura pe doctrina buddhistă, fiind perfect versat în scripturi, din care citează liber şi frecvent. însă în loc de veneraţie superficială şi de banală erudiţie, Rinzai le cere discipolilor săi înţelegerea veritabilă a scripturilor, însoţită de o viaţă călăuzită de această înţelegere. Dacă uneori Maestrul poate lăsa impresia că ar lua în derâdere scripturile, în realitate el îşi râde nu de ele, ci de acei ucenici care mai degrabă se agaţă cu pioşenie şi tenacitate de cuvinte, decât să se încumete să le înţeleagă.

Rinzai era cunoscut şi temut ca fiind cumplit şi direct. Atunci când, într-adevăr, îşi dă drumul, o face pentru a sfărâma ataşamentele faţă de orice ideal, iar cei cărora li se adresează sunt călugări încercaţi. Contradicţiile sale aparente sunt tot mijloace pedagogice pentru a-şi stârni elevii şi a-i scoate din orice complacere sau inerţie. În această Cronică îl ascultăm vorbind, clar şi decisiv, cu propriile-i cuvinte."

Editura