Shakti

"Amanaska Yoga"
~ Yoga non-mentală a Trezirii spirituale către Sine ~
(64 pagini)


"Lucrarea de faţă revendicată ( pe drept sau nu ), în prezent de către tradiţia Natha, ne permite să facem încă un pas pe calea înţelegerii faimoasei căi a siddhaşilor, definită de sistemul yoga ( yoga-marga ). Acest text poartă diverse titluri, funcţie de manuscrisul în care este înfăţişat, intitulat uneori Amanaska, ( Ceea ce nu poate conceput, Non-mentalul ) este însă cel mai adesea numit Amanaska-yoga sau Calea spre Ceea ce nu poate fi conceput, titlu dezvoltat în Amanaska-yoga-Sashtra ( Tratat cu privire la Yoga non-mentală ).

Alte manuscrise ale aceluiaşi text poartă titlul Amanaska-Khanda, adică Parte a învăţăturii yoga tratând despre Non-mental. Cum în prezentarea învăţăturilor este utilizată o punere în scenă de tip agamic, unde cel care le revelează este Shiva ( divinitatea supremă conform Agamelor shivaite ), uneori lucrarea mai este intitulată Dialog între Dumnezeu şi Vamadeva ( Ishvara-Vamadeva-samvada ).

Un alt titlu, care apare adesea în manuscrise împreună cu cel de Amanaska este Svayambodha, adică Trezirea spirituală spontană sau Svavabodha ( sva-avabodha ), ceea ce s-ar putea traduce ca Revelarea propriului Sine sau Trezirea la Conştiinţa de Sine. Se spune că textul ( sau o parte din acesta ) constituie Yoga-pada din Yogaja-agama, aşa cum indică în încheiere un manuscris din Tanjore şi altul aflat la Biblioteca Adyar.

Un alt manuscris însă, aflat tot la Adyar, atribuie acest text unui autor pe nume Sahajananda, căruia i-ar aparţine lucrarea Raja-Yoga. În cercurile actuale de natha-yoghini, se consideră că Amanaska-yoga a fost scris de de Gorakshanatha, dar nu s-au găsit indicii care să confirme corectitudinea acestei atribuiri."

Editura


"Mintea fiinţelor umane, este cauza servituţii sau eliberării lor. Din ataşamentul minţii faţă de obiectele simţurilor, rezultă aservirea, iar din golirea ei de orice obiect, rezultă Eliberarea."

Amanaska Yoga


CUPRINS :

* Introducere ;
* Sumarul textului ;
* Amanaska Yoga ( Partea 1 & 2 ) ;
* Glosar.