Shantideva

"Bodhicariavatara"
~ Calea către Iluminare ~
(170 pagini)


"Preţiosul spirit al Iluminării este sursa a tot ce este mai binefăcător, atât în Samsara, cât şi în Nirvana, cartea fiind ghidul esenţial al celor care se antrenează pe calea Iluminării, sprijinindu-se pe virtuţi fundamentale cum sunt curajul, răbdarea, disciplina, bunătatea, iubirea pentru toate fiinţele, toleranţa, înţelepciunea.

Acest text fundamental al Marelui Vehicul era altădată studiat în toate marile mănăstiri din Tibet, adresându-se, în mod cert, călugărilor care trăiau în secolul al VIII-lea în Universitatea buddhistă din Nalanda, unde femeile nu erau admise. Dar, dincolo de acest aspect cultural, învăţăturile lui Buddha se adresează tuturor fiilor şi fiicelor lui Buddha, care aparţin familiei de bodhisattva şi a căror misiune pe Pământ este responsabilitatea pentru universul infinit şi divers al fiinţelor care îl populează, dorind eliberarea lor de suferinţă.

Scrisă în catrene, cartea este un imn închinat aspiraţiei către spiritul de Iluminare, numit bodhicitta în sanscrită, termen care exprimă trei concepte : starea originară a fiinţelor, calea către Iluminare şi fructul acestei căi. În comentariile sale din Perles d’ambroisie, Kunzang Palden afirmă că spiritul de Iluminare prezintă două aspecte indisociabile : înţelepciunea şi compasiunea, două concepte cheie ale Marelui Vehicul, din uniunea cărora se naşte Iluminarea sau starea de buddha, adică împlinirea completă a naturii umane."

Alexandra Medrea


"Bodhicariavatara este ghidul esenţial pentru cei care se antrenează mergând pe calea lui Buddha, numiţi bodhisattva. Cartea conţine explicaţii clare şi instrucţiuni practice bazate pe raţionamente de o forţă de neuitat şi pe care toţi practicanţii buddhişti le folosesc de generaţii întregi, spre a renunţa la vechile obişnuinţe şi pentru a transforma în profunzime existenţa lor, pe măsură ce calităţile extraordinare ale spiritului Iluminării prind rădăcini înlăuntrul lor."

Jigme Khyentse Rinpoche


CUPRINS :

* Avertisment ;
* Cuvânt înainte ;
* Notele traducătorilor francezi ;
* Shantideva şi Bodhicaryavatara ;
* Notă explicativă ;
* I. Binefacerile spiritului de Iluminare ;
* II. Confesiunea ;
* III. Adoptarea spiritului Iluminării ;
* IV. Învăţăminte de practicare a spiritului de Iluminare ;
* V. Vigilenţa ;
* VI. Învăţăminte despre răbdare ;
* VII. Curajul ;
* VIII. Concentrarea ;
* IX. Cunoaşterea transcendentă ;
* Închinare ;
* Colophon ;
* Glosar.