Allan Combs & Mark Holland

"Sincronicitate"
(228 pagini)


"Fiecare dintre noi a trăit sincronicităţi. Coincidenţe stranii şi semnificative, ce par guvernate de legi necunoscute. Cartea de faţă este o incursiune tulburătoare şi uneori şocantă în adâncurile misterioase ale întâmplării, o investigaţie a însăşi texturii destinului. Este o încercare de a descifra felul în care ne este alcătuită viaţa.

Carl Gustav Jung a inventat termenul de sincronicitate ca să descrie coincidenţele pline de sens pe care noţiunile convenţionale de timp şi cauzalitate nu le pot explica. Împreună cu marele fizician cuantic Wolfgang Pauli, Jung a căutat să prezinte aceste coincidenţe ca pe nişte fenomene care implică psihicul şi materia, ştiinţa şi spiritul, furnizând astfel explicaţii raţionale pentru evenimente parapsihologice cum ar fi telepatia, precogniţia şi intuiţia.

Sincronicitate examinează opera lui Jung şi Pauli, ca şi pe a celebrilor oameni de ştiinţă Paul Kammerer, Werner Heisenberg şi David Bohm. Autorii se angajează într-o discuţie incitantă despre sincronicitate, aşa cum o ilustrează mitologiile antice şi moderne, îndeosebi legenda greacă a lui Hermes Trismegistos. Abordarea lor transdisciplinară unică, presărată generos cu anecdote din viaţa cotidiană şi din literatură, oferă o explorare accesibilă şi inteligentă a acestui concept intrigant şi totodată o întrezărire a tiparului ascuns al lumii."

Editura


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Introducere : Ştiinţă, mit şi natură;

~ Partea întâi : Sincronicitatea şi ştiinţa ~

* Capitolul 1 : Biletele de autobuz : ştiinţa descoperă sincronicitatea ;
* Capitolul 2 : Sincronicitatea în casa fizicii ;
* Capitolul 3 : Rezonanţa tăcută : psihicul şi creierul.

~ Partea a doua : Sincronicitatea şi mitul ~

* Capitolul 4 : Scarabeul auriu : C. G. Jung şi sincronicitatea ;
* Capitolul 5 : Hermes Trismegistos ;
* Capitolul 6 : Semnificaţia sincronicităţii.

* Anexa I : Prevestirile şi divinaţia ;
* Anexa II : Sincronicitatea şi probabilitatea ;
* Cazuri de coincidenţe sincronistice ;
* Trimiteri bibliografice.