Miron Ionescu, Ioan Radu

"Didactica modernă"
(234 pagini)


"Necesitatea unei pedagogii / didactici prospective este tot mai evident ! în condiţiile actuale, când se înregistrează achiziţii tot mai importante în sistemul ştiinţelor educaţiei, iar reforma învăţământului şi a educaţiei este la ordinea zilei.

Depăşind stadiul pur constatativ - cel mult corectiv - caracteristic pentru didactică, până nu demult, pedagogia aplicată a devenit o ştiinţă cu tentă prospectivă, sugerând tot mai mult căi, modalităţi şi strategii de ameliorare a practicii instructiv-educative. De altfel, această intenţionalitate de a veni în sprijinul practicienilor, este superpozabilă cu dorinţa colectivului de autori ai lucrării de faţă, care constituie o versiune revizuită şi adăugită a cărţii Didactica modernă, apărută tot la Editura Dacia din Cluj-Napoca, în anul 1995, sub coordonarea prof. univ. dr. Miron Ionescu şi prof. univ. dr. Ioan Radu.

Valorificând experienţa didactică proprie, precum şi informaţii din surse bibliografice reprezentative, autohtone şi străine, autorii propun o lucrare nu doar descriptivă, ci şi interogativă, graţie exemplificărilor, interpretărilor şi comentariilor realizate. În acest fel, ei nădăjduiesc că cititorul va fi pus în situaţia de a efectua o lectură activă şi reflexivă, care să îmbine momente de reflecţie, interpretări şi analize critice cu evaluări personale. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în text au fost inserate scheme, tabele, grafice şi figuri care sprijină decodificarea şi pătrunderea sensurilor autentice.

Structura cărţii evidenţiază principalele aspecte care intră în sfera de preocupări a didacticii generale, din perspectiva procesului de învăţământ : esenţa acestuia şi a principalelor activităţi pe care el le presupune învăţarea şi predarea ( capitolul II ), principiile care stau la baza lui ( capitolul III ), finalităţile sale ( capitolul IV ), curriculumul şcolar ( capitolul V ), conţinutul învăţământului ( capitolul VI ), metodologia didactică ( capitolul VII ), mijloacele de învăţământ ( capitolul VIII ), strategiile de instruire ( capitolul IX ) şi docimologia didactică ( capitolul X ).

Graţie modalităţii de concepere şi structurare generală şi a capitolelor, modalităţii concrete de abordare a topicilor, detaliilor metodologice, analizelor pedagogice şi psihologice, schemelor, tabelelor, graficelor etc., lucrarea de faţă îşi propune să creeze în rândul cititorilor un climat de reflecţie personală.

Cartea se adresează specialiştilor în ştiinţele educaţiei, cadrelor didactice din invăţământul de toate gradele şi studenţilor - viitoare cadre didactice - cu un dublu mesaj : de a depune eforturi pentru ameliorarea practicii educative, pentru fundamentarea ştiinţifică a demersurilor educaţionale, evitând receptarea mecanică, necritică, a achiziţiilor stocate în unele studii cu caracter didactic."

Editura


CUPRINS :

* Argument ;
* Capitolul 01 - De la teoria comeniană la didactica modernă ( Miron ionescu ) ;
* Capitolul 02 - Procesul de învăţământ ( Ioan Radu ) ;
* Capitolul 03 - Principiile didacticii - în viziunea psihologiei educaţiei şi dezvoltării ( Vasile Preda ) ;
* Capitolul 04 - Abordarea obiectivelor procesului didactic ( Vasile Preda, Ferenczi Iuliu ) ;
* Capitolul 05 - Curriculum şcolar şi aspectele sale esenţiale ( Muşata Bocoş ) ;
* Capitolul 06 - Conţinutul învăţământului ( Vasile Lăscuş, Ferenczi Iuliu ) ;
* Capitolul 07 - Metodologia activităţii didactice între rutină şi creativitate ( Miron ionescu, Vasile Chiş ) ;
* Capitolul 08 - Mijloacele de învăţământ în instrucţia şcolară şi autoinstrucţie ( Miron Ionescu, Vasile Chiş ) ;
* Capitolul 09 - Demersuri tipice şi creative în predare şi învăţare ( Miron Ionescu ) ;
* Capitolul 10 - Elemente de docimologie didactică ( Ioan Radu ).