Dan Petre & Dragoş Iliescu

"Psihologia reclamei"
~ Ediţia a II-a ~
(280 pagini)


"Publicitatea ca domeniu teoretic şi de activitate este în plin proces de legitimare şi căutare a identităţii. Fiind întâi de toate o activitate aplicativă, publicitatea a fost nevoită să preia metode, tehnici şi instrumente care să slujească principalului său scop declarat : a vinde bunuri, servicii şi idei.

Prin chiar modul său de apariţie ca domeniu distinct de activitate, publicitatea a fost mai întâi un ansamblu de tehnici concrete şi metode practice ; teoriile care o justifică provin din mai multe câmpuri, şi asamblarea lor într-un corp conceptual comun este în acest moment în plină desfăşurare.

Orientarea tot mai clară a societăţilor de tip postmodern spre simbolic şi comunicare nu face decât să grăbească şi să confirme acest proces, prin autonomizarea publicităţii ca zonă epistemologică distinctă, cu teorii şi metode proprii. Dacă la începuturile sale publicitatea se făcea într-o manieră mai mult intuitivă, în principal prin informare, bazându-se pe geniul unor creativi de excepţie, tendinţa actuală este de a apela din ce în ce mai mult la cercetare de specialitate şi abordări ştiinţifice.

Obiectivul publicităţii moderne şi postmoderne este de a face din publicitate mai degrabă o investiţie, decât un joc al întâmplării, de a aborda consumatorul pe baza unor tehnologii şi instrumente de comunicare fundamentate ştiinţific, rezultate dintr-un aparat conceptual solid, cu viziune şi abordare strategică."

Autorii


CUPRINS :

* Capitolul I - Introducere ;
* Capitolul II - Percepţia şi fenomenele perceptive ;
* Capitolul III - Emoţia şi afectivitatea ;
* Capitolul IV - Atenuatori de agresivitate. Sexul şi umorul ;
* Bibliografie.