Răşcanu Ruxandra

"Alcool şi droguri"
(163 pagini)


"Tot mai frecvent, tinerii ori adulţii, femei ori bărbaţi, săraci ori bogaţi, instruiţi sau neşcolarizaţi doresc să facă totul pentru ca, deşi ei fiind aceiaşi, în coordonatele generale să apară altfel, să fie altul, alta, să fie şarmanţi. Este lesne de înţeles că în acest context se apelează la alcool, la tutun, la droguri, care într-adevăr, pot schimba dispoziţia. Ele ne pot face pentru un scurt timp seducători, dar puţini ştiu cât sunt de periculoase, cât sunt de nocive pentru organism şi care într-o perioadă care nu poate fi anticipată cu exactitate ele ajung să marginalizeze, chiar să excludă din viaţa socială.

Drogurile, de diverse tipuri, au fost şi sunt considerate nişte pilule magice a căror compoziţie moleculară este bine cunoscută de chimişti, medici, farmacişti. Autori consacraţi în domeniu le denumesc sărace molecule milenare care din negura timpurilor sunt sacralizate, dar care în realitate nu ne fac fiinţe supranaturale, ci ne mint, fiind de fapt, o monedă cu două faţete. Una din faţete este cea care creează şarmul, iar cealaltă este cea care ne face să devenim dependenţi, să ne schimbăm comportamentul, să evităm şi chiar să ne ferim de familie, să ne pierdem prietenii, locul de muncă, etc.

Există credinţa că licite ori ilicite, drogurile ne pot modifica, schimba dispoziţia, de dorit în bine, dar ele ne dau iniţial iluzii, vise care de multe ori sfârşesc prin tentative de suicid şi suicid."

Ruxandra Răşcanu


CUPRINS :

* În loc de prefaţă ;
* Introducere - argument ;
* Pagini din istoria drogurilor ;
* Dependenţa de drog ca fenomen complex ;
* Factori predispozanţi ai consumului de droguri ;
* Scurtă prezentare a mecanismelor ncurofiziologice ale acţiunii drogurilor ;
* Încercare de analiză globală a fenomenului drogurilor ;
* Alcool, dependenţe de alcool : clasificări, explicaţii şi încercări de intervenţii ;
* Principii terapeutice în prevenirea recăderilor ;
* Moderaţia e singura noastră propunere concretă ;
* Toxicomania şi abordarea transgeneraţională ;
* Concluzii ;
* Bibliografie.