Virgiliu Gheorghe

"Revrăjirea lumii"
~ Ediţia a II-a ~
(287 pagini)


"Omul nou nu mai urmăreşte idealuri înalte ; lui nu-i mai pasă de adevăr şi iubire, ci doar de porţia de plăcere şi de iluzia de putere pe care i-o furnizează televiziunea sau industria divertismentului. Acest om nou despre care vorbeşte autorul este peste tot în jurul nostru, în portretul cel mai inofensiv, el - sau ea - are o carieră şi luptă pentru promovare, acumulează bunuri în numele familiei sau al copilului şi doreşte să se relaxeze ... Aparent, nimic în neregulă ...

Doar că omul nou a fost şi este simplificat la maximum. Funcţionează cotidian numai pe cele trei coordonate de mai sus şi orice abatere de la mica normă îl scoate din rândurile celorlalţi oameni noi. Complexitatea unui sentiment îl sperie prea tare - pe el şi pe ceilalţi - deci, îl resping toţi, numindu-l slăbiciune. Responsabilitatea unui adevăr îi îngrozeşte şi, ca urmare, adevărul este înlocuit cu orice explicaţie convenabilă, pusă la dispoziţie, cu generozitate de formatorii de opinie îndoielnici de care este înconjurat. Încet, încet, omul ajunge propria sa schiţă.

Cine decide normele ? De ce le preluăm fără discernamânt ? Care sunt valorile prin care ne putem recupera ? De ce trebuie restructurat un sistem întreg de valori ? Cum am ajuns aici - şi răspunsurile la încă o mie de de ce-uri secrete ale oamenilor mari, în acest al doilea volum al seriei Faţa nevăzută a televiziunii. Revrăjirea lumii pune un diagnostic societăţii contemporane, îl explică şi oferă un număr securizant de repere şi puncte de sprijin pentru toţi cei care sunt sau se simt pierduţi."

Editura


"Oamenii devin dependenţi de TV în funcţie de posibilitatea lor redusă de a-şi satisface poftele minţii în viaţa lor reală. TV-ul, ca un adevărat instrument magic, poate duce până la întunecarea şi posedarea minţii telespectatorului ( crime, sinucideri, acte infracţionale ). Privitul la TV obişnuieşte omul cu starea de pasivitate, diminuarea iniţiativei, aprinderea imaginaţiei ( schizofrenie ) şi o surescitare a afectelor.

Magia a apărut când omul a vrut să se facă un mic dumnezeu, fără ajutorul sau în opoziţie cu Creatorul Adevărat. Cultura modernă a imaginii, a publicităţii, a divertismentului şi a eroticului este o moştenire a culturii magicului renascentist, iar TV-ul iniţiază şi dirijează procesul magic în mintea oamenilor prin tehnologia multimedia.

Cinematografele, TV-ul, Presa, Internetul, sectele, mişcările orientale, moda, sportul, drogurile şi bordelurile sunt centrale care creează contra-cultură pentru a devia atenţia oamenilor de la problemele cu adevărat importante. Vestimentaţia, tatuajele şi sârmele care găuresc pielea demonstrează gradul secăturii sufleteşti şi a epuzării mentale generate de cultura magicului. Oamenii se îmbracă şi se comportă după cum văd la TV.

Acest nihlism caracterizat de o cultură a păcatului a fost aruncat peste lume de puterile Întunericului, pentru a-i stăpâni prin patimi pe cei care instrumentează lucrarea magicului în lumea post modernă. Omul modern acceptă minciuna, căci aceasta îi aduce liniştea necesară, promite plăcerea şi protecţia, şi îi anesteziază frica de viitor şi de moarte.

Viaţa creştină necesită o temperare a simţurilor pentru a putea fi eliberată mintea de aceste influenţe, în scopul adâncirii experienţei spirituale. Simţurile excitate nu au ce căuta într-o experienţă duhovnicească. Relaţia cu Dumnezeu este o acţiune personală, care cere timp, răbdare, linişte, lucruri pe care tehnologia multimedia le subminează."

Virgiliu Gheorghe


CUPRINS :

* Cuvânt înainte ;
* Introducere ;
* Puterea imaginilor în mişcare ;
* A vedea înseamnă a crede ;
* Magia televizionării sau despre tehnologizarea magiei ;
* Statul magic ;
* Este uitatul la televizor un act religios ? ;
* De ce revrăjirea, şi nu vrăjirea lumii prin televizor ? ;
* Anexă.