Andre Chouraqui

"Cele Zece Porunci ale zilelor noastre"
(294 pagini)


"Urmărind receptarea fiecăreia dintre cele Zece Porunci din epoca biblică până în pragul anului 2000, Andre Chouraqui constată că aceste legi de căpătâi ale lumii nu au fost niciodată pe deplin înţelese şi aplicate. Scopul lor - de a-l împăca pe Om cu omenescul şi cu Divinitatea - trebuie îndeplinit explicându-le mereu, fără ocultări şi deformări, ci cu grija de a le păstra autenticitatea originară.

Prin ingenioasa paralelă pe care o construieşte între Declaraţia universală a îndatoririlor omului (cele Zece Porunci) şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document fundamental după care omenirea se conduce astăzi, autorul reuşeşte să demonstreze că, departe de a fi perimate, legile marilor religii ale lumii sunt încă valabile şi sunt înglobate firesc într-o nouă etică universală."

Editura


"Cele Zece Porunci se adresează întregii umanităţi prin însuşi faptul că includ substratul condiţiei umane, altfel spus condiţiile de menţinere şi de respectare a umanului. Biblia, Evangheliile şi Coranul mi-au hrănit întreaga viaţă.

Cele Zece Porunci sunt astăzi mai actuale ca niciodată în decursul celor treizeci şi trei de secole de când inspiră progresul. Dar astăzi Moise nu mai este singur. Oamenii care îl urmează provin din toate ţările şi din toate universurile culturale.

Geniul celor Zece Porunci este acela de a conţine codul general al unei etici universale. Ele includ întreaga realitate a cerului şi a pământului, ca şi toată umanitatea în toate stările ei, în munca şi în odihna ei, în pasiunile ei, în crimele ei, în adulterele ei, în furturile ei, în minciunile şi poftele ei insaţiabile.
Cele Zece Porunci ne deschid porţile utopiei, astăzi condiţie supremă a supravieţuirii noastre. Poartă în ele o declaraţie universală a îndatoririlor omului, pentru a edifica universul şi pentru a-l împăca în sfârşit pe om cu omenescul.

Fie ca el să poată ajuta utopia antică să-şi găsească loc sub Soare !"

Andre Chouraqui


CUPRINS :

* Întru amintire ;
* Partea I - De la îndatoririle omului la drepturile omului ;
* Partea a II-a - Cele Zece Porunci ;
* Partea a III-a - Dincolo de religii ;
* Anexă ;
* Lista ilustraţiilor ;
* Bibliografie.