Andre Scrima

"Ortodoxia şi încercarea Comunismului"
(471 pagini)


"Comunismul este esenţialmente hărăzit Creştinismului ; chiar fără să ne-o mărturisească explicit, chiar dacă se preface că dispreţuieşte Creştinismul şi că este interesat de alte lucruri, mai serioase şi mai însemnate ( progresul social, nivelul economic, lupta de clasă, etc. ) ţinta lui adâncă şi statornică este lumea valorilor creştine, pe care le maimuţăreşte, pe care le atacă pentru a le arăta carenţele, pentru a le sluji fără să vrea, amintindu-ne de ele şi reînsufleţindu-le.

Scrima încearcă să descrie Comunismul ca pe un ciorchine de manifestări difuze, distingând cu o adevărată deosebire a duhurilor între situaţii şi stări diferite. Cititorul va parcurge pe nerăsuflate textele prezentului volum, simţind că ele curg nemijlocit din experienţa asumată a unei conştiinţe limpezi a ortodoxiei româneşti : Comunismul, afirmă Scrima în una dintre formulele lui abisale, te sileşte să înţelegi în ce grad este iminentă în istorie Apocalipsa, cât de implicată în timp este veşnicia. Comunismul oferă conştiintei creştine oglinda întunecată a propriei ei imagini, locul în care aceasta îşi poate contempla căderea."

Vlad Alexandrescu


"Criza reprezintă deruta metafizică a istoriei, pierderea sensului său theotropic, şi încercarea de rezolvare prin eliminarea din interiorul său a procesului malign. Sensul crizei contemporane este că omul şi umanitatea nu mai au libertatea spirituală de discernământ şi creaţie, care să-i ridice peste ei înşişi, adică peste activitatea lor tehnico-industrială. Creştinii nu-şi mai cunosc sau nu mai acceptă propriul adevăr şi din această cauză lumea piere împreună cu ei."

Andre Scrima


CUPRINS :

* Introducere de Vlad Alexandrescu ;
* Notă asupra ediţiei ;
* Texte de la Antim ;
* Gânduri între două lumi ;
* Simple reflecţii despre Comunism ;
* Biserica Ortodoxă. Relaţiile cu Biserica Romano-Catolică
şi reacţia ei după impactul Comunismului ;
* Renaşterea filocalică în ortodoxia românească ;
* Eseu despre spiritualitatea liturgică a Bisericii Ortodoxe de Răsărit ;
* Scrisori ;
* La moartea unui patriarh al României de astăzi.