Annick de Souzenelle

"Simbolismul corpului uman"
(433 pagini)


"O carte senzaţională, care ne descoperă propriul corp, învăţându-ne să-l citim şi să-l descifrăm ca pe o nouă limbă : limba străveche a arhetipurilor. O anatomie simbolică, aşa cum au descris-o şi înţeles-o Cărţile Tradiţiei : Vedele, Biblia, Evangheliile, Coranul.

Inimă şi ochi, creier şi viscere, fragment de fragment, din tălpi până în creştetul capului, labirintul prin care ne conduce Annick de Souzenelle îşi dezvăluie în final Sensul : nu doar sufletul şi spiritul omenesc sunt după chipul şi asemănarea divinului, ci şi această perisabilă, finită şi vulnerabilă făptură de carne şi sânge - propriul nostru corp. Atunci, sănătatea, boala, suferinţa, îmbătrânirea, moartea dobândesc, toate, o cheie de înţelegere cu adevărat iiuminantă."

Adriana Babeţi


"Această carte prefigurează o nouă şi totodată arhaică relaţie cu celălalt şi cu sine : a te cunoaşte până în străfundurile fiinţei, a şti că există moduri de a cunoaşte, cu creierul şi cu inima, a înţelege că lumea şi oamenii sunt mărturia ineluctabilă a infinităţii posibilităţilor divine.

Această carte prefigurează, de asemenea, o nouă şi în acelaşi timp veche artă de a vindeca : cum poţi să îngrijeşti, dacă nu ştii care e arhetipul organului bolnav, dacă nu cunoşti rădăcinile metafizice ale suferinţei şi ale bolii, dacă, răpindu-i omului dimensiunea sa divină, aşezi pe acelaşi plan psihologia şi ontologia ? Cum poate fi vorba de a îngriji, dacă medicul nu ştie că, înainte de toate, trebuie să integreze fiecare fiinţă în ordinea lumii, în arhitectura sacră a Universului şi a vieţii, dacă nu ştie că, în calitatea sa de instrument al Lui, nu poate fi altceva decât un însoţitor al unei Providenţe despre care, cel mai adesea, nu ştie nimic ?"

Doctor Jean-Marc Kespi ( Preşedinte al Asociaţiei franceze de acupunctură )


"Ascultând, am început să înţeleg limbajul corpului.

Când m-am apucat să scriu această carte, în iulie 1970, Arborele Sefirot-urilor era cunoscut doar câtorva erudiţi ai Cabalei.

Pentru a da lucrării mele o bază solidă, fâcând-o credibilă şi accesibilă tuturor cititorilor, m-am limitat la a reţine esenţialul din Tradiţia ebraică în direcţia curentului său mistic care se sprijină pe Arborele Sefirot-urilor şi la a explicita Arborele însuşi. Aceste preliminarii constituie obiectul primelor patru capitole ale cărţii ; ştiu că ele sunt ingrate şi îl invit pe cititor să nu se lase descurajat, să nu cadă pradă tentaţiei de a le ocoli pentru a reveni la ele mai târziu, deoarece îşi vor găsi în carte sensul deplin.

Această observaţie, pe care mi-au făcut-o mulţi cititori, îmi e dictată de apariţia Simbolismului corpului uman în ediţie de buzunar.

Cu aceeaşi ocazie, ţin să-mi exprim întreaga gratitudine faţă de Jean-Marie Anstet, care a reţinut lucrarea în urmă cu douăzeci de ani, atunci când nici o altă scriere nu constituia o autoritate într-un demers ca al meu. Astăzi, după ce s-a bucurat de o bună primire din partea chinezilor, cartea este bine primită şi de africani ; iar ultima mea experienţă e cea a unei comuniuni stranii cu amerindienii.

La acest nivel, regăsim într-adevăr o singură limbă."

Annick de Souzenelle


CUPRINS :

* Capitolul 01 - "Mi" şi "Ma" sau interiorul şi exteriorul lucrurilor ;
* Capitolul 02 - Simboluri şi mituri. Aspectul simbolic al limbii ebraice ;
* Capitolul 03 - De la spadă la Pomul Vieţii. Binele şi Răul ;
* Capitolul 04 - De la Pomul Vieţii la Arborele Sefirot-urilor ;
* Capitolul 05 - De la Arborele Sefirot-urilor la schema corporală ;
* Capitolul 06 - Cele două părţi ale corpului. Coloana vertebrală ;
* Capitolul 07 - Malkut I - Picioarele ;
* Capitolul 08 - Malkut II ;
* Capitolul 09 - Yesod. Sexualitea - Circumcizia ;
* Capitolul 10 - Triunghiul Hod - Netsah - Yesod sau plexul urogenital ;
* Capitolul 11 - Trecerea prin "Poarta Oamenilor" ;
* Capitolul 12 - După trecerea prin "Poarta Oamenilor" : viaţa corpului în patrulaterul Din - Hesed - Hod - Netsah ;
* Capitolul 13 - Marea Operă : lucrarea de cununie cu ţărâna-mamă sau Faza Neagră a Operei ;
* Capitolul 14 - Trecerea prin Poarta zeilor sau Faza Albă a Operei ;
* Capitolul 15 - Accesul în triunghiul superior : Kether - Hochmah - Binah ;
* Capitolul 16 - Urechea şi limba. Ascultarea şi Cuvântul. Faza Roşie a Operei ;
* Capitolul 17 - Dinţii ;
* Capitolul 18 - Nasul şi obrajii ;
* Capitolul 19 - Ochii ;
* Capitolul 20 - Craniul ;
* Capitolul 21 - Nimbul ;
* Concluzie ;
* După 30 de ani ( Postfaţă ).