Arhimandrit Andrei Tudor, Mariana Conovici, Iuliana Conovici

"Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securităţii"
(399 pagini)


"Zeci de ani s-a chinuit Securitatea să pătrundă în viaţa şi în mintea Părintelui Arsenie Papacioc. A scotocit după sentinţe de condamnare mai vechi, din vremurile tinereţii sale legionare. L-a urmărit pretutindeni, l-a arestat şi l-a condamnat în celebrul proces al Rugului Aprins, i-a trimis iscoade în celulă, în anii detenţiei de la Aiud, ori în parohie şi în mănăstirile prin care a trecut, după ieşirea din închisoare. I-a ascultat convorbirile şi i-a interceptat corespondenţa. A pus la cale compromiterea sa în ochii obştii monahale şi mai ales ai celor care îi căutau sfatul şi mângâierea. În fine, a adunat mii şi mii de file într-un dosar de urmărire informativă, care, în pofida odioasei sale întrebuinţări iniţiale, astăzi e o frescă a vieţii monahale în anii Comunismului.

Însă, întruchipată de mefienta şi violenta Securitate, puterea seculară vedea în Părintele Arsenie Papacioc doar un vechi combatant legionar refugiat în mănăstirile ortodoxe, un duşman al educaţiei ateiste sau cel puţin un opozant politic. În realitate, acest duhovnic atât de hărăzit şi atât de iubit, silit să treacă prin furtunile istoriei, urma o altă chemare, asumându-şi rostul şi răspunderea propriului destin. El este duhovnicul trezviei şi al iubirii."

Editura


"Frustrarea organelor creşte cu atât mai mult cu cât Bărbosul ( nume de cod folosit alternativ cu numele de cod Călugărul, Duhovnicul, Izolatul sau Căldăraru Mărturiile de după 1989 ale părintelui Arsenie, înregistrate în volumele publicate sub numele său, dar nu mai puţin scrisorile sale, păstrate de destinatari sau/şi interceptate conştiincios de Securitate pentru a fi adăugate la dosarul acestuia, dau la iveală un spirit viu, înflăcărat, de o libertate neînfrânată, ale cărui cuvinte de ordine sunt dragostea şi jertfa - dragostea pentru Christos şi dragostea şi jertfa pentru oameni.

Citirea şi difuzarea rugăciunilor ( acatiste ) noi este suspectă, încercarea de atragere a tinerilor spre viaţa monahală şi cateheza sunt forme de manifestare duşmănoasă, de subminare a eforturilor regimului de a-i educa pe tineri în spirit materialist-ateist.

Nu mai puţin interesant, regăsim în documentele din acest volum indicii despre modul în care statul comunist, cu mâna Securităţii, a încercat să îşi subordoneze Biserica, căutând să distrugă - fizic, moral, instituţional, dar şi la nivel de comunitate, prin erodarea legăturilor de încredere - tot ce putea însemna elita spirituală ortodoxă, atât din rândul ierarhiei bisericeşti, cât şi din rândul clerului, monahilor şi al laicilor.

Securitatea s-a folosit de un număr semnificativ de oameni ai Bisericii împotriva altora, după cum o făcea şi în celelalte medii ale societăţii. Notele informative - documentele o spun limpede - sunt semnate nu doar de laici, ci şi de preoţi şi monahi. Cei mai expuşi pericolului de a deveni informatori erau, în mănăstiri, cei care aveau cele mai multe cunoştinţe ( stareţii, egumenii, clericii ) sau cei care aveau cel mai des de-a face cu multă lume ( paracliserii, ghizii, paznicii) .

Securitatea se folosea, pentru atingerea scopurilor sale, chiar de practicile bisericeşti. S-a vorbit mult până acum despre ipoteza ( care trebuie, credem, demonstrată ), că preoţii informatori ar fi trădat chiar secretul spovedaniei."

Autorii


"A trebuit să vină nenorocirea asta pentru ca în Biserică să se pună ordine şi disciplină şi ca poporul delăsător de ieri să se ridice astăzi solidar şi preocupat de cele sufleteşti la un nivel de trăire nou. E adevărat că afară au apărut şi atei şi că aceştia sunt oarecum susţinuţi, dar apariţia lor făţişă n-a făcut decât să-i întărească pe ceilalţi, încât Biserica a câştigat prin ei. Nici Masoneria şi nici Comunismul n-au o bază sigură, pentru că ele nu se clădesc pe fondul sufletesc al acestei lumi, fondul real. Or, lumea pare că se trezeşte pe zi ce trece tot mai mult. La carte scrie : Fugi din faţa mâniei diavoleşti, ascunde-te, apucă drumul munţilor. Azi toţi pot să se apere şi au dreptul să se apere."

Părintelui Arsenie Papacioc



CUPRINS :

* Părintele Arsenie - duhovnicul trezviei şi al iubirii -
de Î. P. S. Mitropolit Serafim Joantă ;
* Argument ;
* Biografia Părintelui Arsenie Papacioc ;
* Lista documentelor ;
* Documente ;
* Glosar ;