Baconsky Teodor

"Râsul patriarhilor"
(330 pagini)


"Obişnuim să spunem că Christos n-a râs niciodată. Şi adăugăm că civilizaţia bizantină era încorsetată într-un hieratism neliniştitor. Cu Râsul patriarhilor, studiu deopotrivă erudit şi pătrunzător, Teodor Baconsky distruge aceste prejudecăţi, care ne împiedică adesea să înţelegem Răsăritul creştin. Exemplul sfinţilor mimi demonstrează că deriziunea poate converti. Cei mai severi călugări au vorbit despre importanţa surâsului. Şi mai ales nebunii întru Christos, cărora autorul le consacră un studiu aproape exhaustiv pentru sfera bizantină, au pulverizat orice sacralitate închisă pentru a mărturisi Fericirile prin râs şi bufonerie, într-un chip foarte liber, luând lumea în răspăr. S-a dezvoltat astfel în Bizanţ o sacralitate deschisă, care nu i se opune profanului, un stil de viaţă aureolată de veselie, secret pierdut pe care Teodor Baconsky ne poate ajuta să-l regăsim."

Editura


"Fie ca acela care are legături cu spectacolele de teatru să se dezlege de ele, iar de nu, să nu i se admită primirea botezului."

Constituţiile apostolice, VIII, 32


"Credinţă botezului este incompatibilă cu idolatria pe care jocurile teatrale o presupun. Jocurile lezează adevărul pentru că sunt esenţialmente duplicitare. Aceleaşi jocuri contravin disciplinei spirituale prescrise de Biblie."

Tertulian - "De Spectaculis"


"Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat, şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut."

Psalmul lui David, 1 :1


"Aţi spus la botez : Mă lepăd de Satana, mă lepăd de toate lucrurile lui, de toată trufia lui. Trufia lui o constituie teatrul şi toate celelalte deşertăciuni asemănătoare, de care sfântul rege David îl roagă pe Dumnezeu să-l elibereze : Întoarce ochii mei, ca să nu privească deşertăciunea. Nu vă lăsaţi luaţi de patima spectacolelor de teatru, pentru a vedea acolo excesele actorilor, pline de necurăţii şi de infamii."

Sfantul Chiril al Alexandriei


"Cei care sunt mai tot timpul pe la comedii, unde nu văd şi nu aud nimic bun, cum vor putea să-şi înfrângă poftele ? Analizaţi-vă singuri şi luaţi aminte la deosebirea care există între starea în care vă aflaţi când vă întoarceţi de la biserică şi aceea în care sunteţi când ieşiţi de la spectacole. Această comparaţie va fi deajuns pentru a vă face să vedeţi cât de folositoare şi prielnică vă este una şi cât de păgubitoare cealaltă.

Petrecerea timpului cu râsete, distracţii şi plăceri nu este pentru noi. Da, fraţilor, diavolul este cel care a făcut din aceste distracţii şi jocuri o artă pentru a-i atrage la el pe soldaţii lui Iisus Christos, pentru a le slăbi întreaga putere şi parcă vigoarea virtuţi lor ; din aceasta pricină a pus el să se înalţe teatrele în pieţele publice şi, lucrând şi formându-i chiar el pe aceşti bufoni, se slujeşte de ei ca de o ciumă cu care molipseşte toată viaţa."

Sfântul Ioan Gură de Aur - "Cea de-a 6-a omilie la Matei, 2"


"Spectacolele nu trebuie să aibă loc duminică, pentru că oamenii se duc cu mai multă plăcere la circ, decât la biserică."

Document ecleziastic cartaginez


"Cei care se tem de Domnul, aşteaptă duminica pentru a-şi dărui rugăciunile lui Dumnezeu şi pentru a primi trupul şi sângele Domnului nostru. Dar cei laşi şi leneşi aşteaptă duminica pentru a nu munci şi pentru a se deda viciilor. Aleargă sau mai curând zboară la teatru, în vreme ce noi privim spectacolele Bisericii. [... ] Acolo, în cânturile şi cuvintele Evangheliei, se află spectacolele pe care Biserica le oferă celor ce merg la ea ; dar care sunt, în schimb, spectacolele celor care merg la comedie ? Acolo nu văd decât trufia diavolului, nu aud decât glasul demonului."

Sfântul Ioan Damaschinul - "Paralele"


"Paralela Biserică / Teatru face din actor un diavol sacerdotal, antierou al unui spectacol care dramatizează pierderea sufletelor în Infern."

Teodor Baconsky


CUPRINS :

~ I. Dubla preistorie a râsului patristic ~

* Deriziuni elenistice - râsul satirizat ;
* Semantica râsului în Biblie.

~ II. Locurile simbolice ale deriziunii în Bizanţ ~

* Spaţiu urban, spaţiu teatral ;
* Pustia ;
* Câteva definiţii patristice.

~ III. Râsul, ca hierofanie circulară ~

* De la profan la sacru : sfinţii mimi ;
* De la sacru la profan : nebunii intru Christos.

* Concluzie ;
* Indicaţii bibliografice.