Elaine Pagels

"Scripturile de la Nag Hammadi"
(237 pagini)


"Un studiu concis şi elegant din punct de vedere intelectual ... Economia cu care [Pagels] evocă lumea Creştinismului primar este uimitoare."

The New Yorker


"Prima carte majoră şi savant scrisă despre Gnosticism, care fructifică descoperirea, în 1945, a textelor creştine gnostice de la Nag Hammadi, în Egipt."

The New York Times Book Review


"[Pagels] scrie cu instinctele unui romancier, erudiţia unui savant şi priceperea de a evidenţia semnificaţiile care lipsesc multor autori."

Chicago Tribune


"Pagels expune principiile [ Gnosticismului ] cu mare claritate şi concizie ... Modul în care ea evocă lumea Părinţilor Bisericii este impresionant."

The Boston Globe


"Savanţii care au studiat descoperirile de la Nag Hammadi au constatat că unele texte povestesc originea neamului omenesc în termeni foarte diferiţi de varianta obişnuită din Geneză : Mărturia Adevărului, de exemplu, relatează povestea Grădinii Edenului din punctul de vedere al şarpelui ! Aici şarpele, ştiut de mult ca reprezentând în literatura gnostică principiul înţelepciunii divine, îi convinge pe Adam şi Eva să participe la cunoaştere, în timp ce Domnul îi ameninţă cu moartea, încercând cu gelozie să-i împiedice să ajungă la cunoaştere şi alungându-i din Paradis atunci când reuşesc. Astfel de idei gnostice l-au fascinat pe psihanalistul C. G. Jung : el a crezut că acestea exprimă cealaltă faţă a minţii - gândurile spontane, inconştiente, pe care orice ortodoxie le cere adepţilor săi să le reprime."

Elaine Pagels


CUPRINS :

* Mulţumiri ;
* Introducere ;
* Capitolul I - Controversa asupra Învierii lui Christos : eveniment istoric sau simbol ? ;
* Capitolul II - "Un Dumnezeu, un episcop" : politica monoteismului ;
* Capitolul III - Dumnezeu Tatăl / Dumnezeu Mama ;
* Capitolul IV - Patimile lui Christos şi persecuţia creştinilor ;
* Capitolul V - A cui biserică este "Adevărata Biserică" ? ;
* Capitolul VI - Gnoza : autocunoaşterea ca o cunoaştere a lui Dumnezeu ;
* Concluzie ;
* Note ;
* Index ;
* Despre autor.