G. D. Gologan

"Spiritismul şi minunile Mântuitorului"
(335 pagini)


"Ripostă echilibrată împotriva interpretării minunilor Mântuitorului prin prisma experimentelor spiritiste, lucrarea preotului G. D. Gologan constituie una dintre cele mai serioase abordări din cultura română a fenomenelor paranormale. Încât, chiar dacă cititorul nu e întotdeauna convins de argumente, el rămâne cu o imagine clară asupra Spiritismului şi a diferenţei dintre obiectivele sale şi viziunea teologică."

Editura


"Nu supranaturalul este acela care este necesar religiilor, ci principiul spiritual, care se confundă adesea cu minunatul, şi fără de care nu e posibilă o religie."

Alan kardek - "La Genese, les Miracles, et les Predictions"


"Probabil că noi astăzi nu mai simţim prezenţa diavolului, pentru motivul că prea ne-am făcut asemenea lui prin faptele noastre. Adesea relele noastre se confundă cu ale lui şi din această confuzie înclinăm să-i negăm existenţa şi acţiunea perpetuă.

Azi diavolul nu mai lucrează asupra unui ins decât rareori şi cu efecte mai vizibile. Astăzi şi-a ales colectivitatea, e mai uşor, mai sigur şi mai neobservat şi mai acceptat. El e creator de curente sociale, de sisteme filosofice antiteiste, inspirator al literaturii extramodeme prin senzualizmul ce-l cultivă, prezidează societăţi secrete şi câte, câte alte manifestări colective care luptă tacit sau vădit împotriva lui Dumnezeu, a religiei, a bunei ordini sociale şi bunelor moravuri.

Tot ceea ce contribuie la un dezechilibru în viaţa individuală şi socială provine de la diavolul, Comunismul, Francmasoneria, Anticlericalismul, Freudismul, Pornografia, Economismul fraudulos, Internaţionalismul, chiar forme de naţionalism antiecleziastic, toate miturile şi religiile contemporane, Spiritism, Teosofie, etc., nu sunt altceva decât opera celui rău, care a reuşit atât de bine să ispitească lumea şi s-o determine să lucreze pentru el sub ispititoarea mască a progresului şi civilizaţiei care în felul cum se desfăşoară actualmente nu urmăreşte decât distrugerea lumii, iar nu desăvârşirea ei.

Împotriva acestora, oamenii lui Dumnezeu nu luptă decât cu credinţa tradiţională în atotputernicia şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu, prin ordine, moralitate, caritate, iubire, sfinţenie. Acestea sunt mai puţin ispititoare pentru om şi de aceea oamenii lui Dumnezeu sunt mai puţini la număr ca ai lui Satana. Lupta e mare, grea, permanentă, dar biruinţa trebuie să fie a celor ce sunt cu Dumnezeu.

Mediumii spiritişti care sunt posedaţi de demoni pot fi numiţi posedaţi moderni sau îndrăciţi contemporani. Reuşita alungării demonilor depinde de puterea credinţei şi rugăciunii care aduc puterea lui Dumnezeu asupra demonilor prin intermediul exorcistului."

G. D. Gologan



CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Bibliografie.

~ Partea I ~

* Introducere ;
* Definiţia minunii ;
* Invizibilitatea şi unicitatea cauzei ;
* Deosebirea dintre minune şi minunat ;
* II Atitudinea spiritismului faţă de minune în general ;
* Criteriile după care se pot deosebi minunile ;
* Câteva observaţiuni ;
* III Concluzie.

~ Partea a Il-a ~

* I. Teoria fluidului vital ;
* II. Perispiritul ;
* III. Mărturiile senzitivilor. Cercetările colonelului A. de Rochas ;
* IV. Aparate pentru înregistrarea fluidului vital ;
* V. Fotografierea fluidului vital ;
* VI. Perispiritul şi mărturiile Sfinţilor Părinţi şi scriitori creştini ;
* VII. Concluzie.

~ Partea a IlI-a ~

* I. Medii în general ;
* II. Felurile mediumnităţii ;
* III. Iisus Christos mediu ?

~ Partea a IV-a ~

* I. Minunile Mântuitorului Christos în general ;
* II. Vindecările minunate ;
* III. Caracterul natural al vindecărilor magnetice şi cel supranatural al vindecărilor lui Iisus Christos ;
* IV. Rolul credinţei în vindecările minunate ;
* V. Analiza câtorva vindecări săvârşite de Mântuitorul ;
* VI. Învierile săvârşite de Mântuitorul ;
* VII. Minuni asupra naturii neînsufleţite ;
* VIII. Minuni asupra spiritelor ;
* IX. Minuni săvârşite de Mântuitorul asupra proprie-I Sale persoane ;
* X. Minuni care au însoţit momente din viaţa Mântuitorului ;
* XI. Concluzie finală ;
* Anexă.