Gafencu Valeriu

"Sfântul închisorilor"
(337 pagini)


"Părintele Moise de la Mănăstirea Oaşa are mare evlavie faţă de cei ce au suferit în temniţele comuniste, mărturisindu-L pe Christos. Această evlavie, secondată de râvna cercetării, l-a determinat să bată ţara în lung şi în lat pentru a strânge documente şi mărturii de la oamenii care au trecut prin iadul încarcerării şi încă mai trăiesc, alcătuind lucrarea de faţă şi alta care va urma, oferindu-ne posibilitatea de a afla lucruri cutremurătoare dintr-o perioadă tristă prin care a trecut România.

Aici, aproape de noi, este Aiudul, cu teribila-i închisoare şi cu monumentul dedicat celor ce au pătimit. Dacă avem convingere creştină, vom spune dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel : ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare şi răbdarea încercare, şi încercarea nădejde. ( Romani 5 :3 ).

Unul dintre cei ce au gândit aşa şi care a suferit mărturisindu-L pe Christos a fost Valeriu Gafencu. Pentru el era limpede cuvântul Mântuitorului : Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri. ( Matei 10 :32 ).

De remarcat este că Părintele Moise a reuşit să scoată în evidenţă faptul că efectiv Valeriu Gafencu a reuşit să se delimiteze de orice ideologie şi atitudine partizană, acţionând pur şi simplu ca un sincer ucenic al lui Christos. Chiar dacă la început a făcut parte din Frăţiile de cruce - şi atunci din elanul sau pentru o viaţă spirituală curată, fără compromisuri şi politidanisme - a ajuns să se detaşeze atât de mult de toate, încât şi unii dintre cei de dreapta îl socoteau un exagerat şi mistic. Aşa se face că Părintele Nicolae Steinhardt, evreu de obârşie, îl supranumeşte Sfântul închisorilor.

Cartea aceasta ne oferă nouă, celor obişnuiţi cu o viaţă comodă, prilejul de a medita la jertfă, la suferinţă şi la cruce. Nimic nu se poate realiza fără efort, fără jertfă. Tendinţa omului contemporan, spune Paisie Aghioritul, este de a dobândi totul fără jertfă. Elevii şi studenţii ar vrea să ia note mari, fără să înveţe ; oamenii maturi ar vrea să câştige mult, fără să muncească ; iar noi, toţi creştinii, am vrea să ne mântuim, fără să ne nevoim. Lucruri absolut imposibile.

Apoi, cartea este un memento. O aducere aminte de vremurile teribile când Statul comunist, folosindu-se de instituţii draconice, i-a chinuit pe cei mai buni dintre noi. Felicitându-l pe Părintele Moise, care este un om tânăr, ce n-a trăit în acele timpuri, voi cita un alt verset din Sfântul Pavel, din care reiese rostul pragmatic al cărţii acesteia, care ne aduce aminte de suferinţele unor oameni deosebiţi : priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. ( Evrei 13 :7 )

Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei


"Pe oamenii aceştia, pe Gafencu, pe Trifan, pe Marian, pe ăştia toţi, Maxim, Pascu şi ceilalţi, pe toţi i-aş sfinţi ( canoniza ). Era, oare, unul mai bun ca celălalt ? Toţi erau gata de moarte. Contează maniera în care primeşti suferinţa. Pe toţi i-aş sfinţi, pentru că au fost sinceri şi pentru că nu au ezitat a se jertfi. Toţi jertfeau. S-au dus cu toţii, rând pe rând. Cu o bucurie greu de explicat, la proscomidie îi amintesc pe toţi ca pe nişte luptători, alături de marii voievozi ai ţării. Comunismul a umplut cerul de Sfinţi."

Arhimandrit Arsenie Papacioc


CUPRINS :

* Ne lăudăm şi în suferinţe ;
* Dară şi dintre rumâni mulţi sunt sfinţi ;
* Înainte de închisoare ;
* Valeriu şi educaţia legionară ;
* Nevoitorii de la Aiud ;
* Ei au găsit această cale cu un ceas mai devreme ;
* Calea fericirii ;
* Viaţa în "lavra" Aiudului ;
* Colonia de muncă de la Galda de Jos ;
* Din mărturia lui Marin Naidim ;
* Valeriu Gafencu : O lumină ! ;
* Valeriu la Piteşti ;
* "Mi-e aşa de dor de Târgu Ocna !" ;
* Un om fericit ;
* Mărturisitorul lui Christos ;
* "Lui i-au dat fiere şi tu îmi dai miere ?!" ;
* Am văzut-o pe Maica Domnului ;
* Mărturia Părintelui Mihai Lungeanu ;
* Va veni o zi când inima ta va cânta rugăciunea ;
* Pastorul Richard Wurmbrand ;
* Crăciun la Targu-Ocna ;
* Trecerea la cele veşnice ;
* Ucenicii lui Valeriu ;
* Gânduri pentru o împreuna lucrare spirituală ;
* Doua mărturii.

* Adenda :
- Valeriu Gafencu - scrisori şi poezii ;
- Îndreptar de spovedanie alcătuit de Valeriu Gafencu.

* Bibliografie.