Ieromonah Ghelasie Gheorgh

"Medicina isihastă"
(350 pagini)


"Fără Dumnezeu, sufletul este aproape mort, nu mai are pe Sfântul Duh în el, nu mai are puterea de conştiinţă, care constă în nădejdea izbăvirii prin Christos, Mântuitorul nostru de păcat şi boală. Sufletul care nu-l cunoaşte pe Dumnezeu este slab şi neputincios, duşmănos, închistat, fără deschidere de sine, fără simţire sufletească. În inima corpului fizic, prezenţa Sfântului Duh dăruieşte energia harică necreată, care pătrunde tot corpul, până în oase, pe care îl purifică şi îl vindecă de boli. Oribila experienţa a morţii şi a suferinţei este cauzată de negarea lui Dumnezeu, un act străin lui Dumnezeu, care este Viaţa în sine nemuritoare."

Ieromonah Ghelasie Gheorghe ( 1944 - 2003 ),
Mănăstirea Frăsinei


"În Ascetica şi Mistică Ortodoxă, Părintele Stăniloae vorbeşte despre modelul triadic al sufletului la Calist Catafygiotul, ca minte, duh raţiune, distinct de poftă şi mânie, ca energii, lucrări. Până la Părintele Ghelasie, teologii nu au încercat - cred - să sintetizeze acest model antropologic al lui Calyst cu cel palamit, în conexiune actualizată cu personalismul antropologic, ontologic relaţional, eferverscent în secolul XX. Părintele Ghelasie a reuşit acest lucru, limpezind antropologia creştină printr-o actualizare în context general şi prezentând-o într-un limbaj specific, inconfundabil."

( Pr. Neofit Linte, Schitul "Piatra Scrisă" )


"La capătul sau pe parcursul drumului vieţii ajungem, măcar pentru câteva clipe, la poarta Raiului. Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis Părintele Ghelasie Gheorghe prin lucrarea Medicina isihastă. Cărarea pe care o avem de urmat este Recunoaşterea Limbajului Sacru al Vieţii, care este Sănătatea în sine. Primul pas spre sacroterapie este trezirea conştiinţei de suflet întrucât, aşa cum afirma Părintele, Medicina isihastă este o Dublă Medicină, de Suflet şi de Corp, este revenirea la Viaţă şi doar un Corp cu Sufletul său este Viu. Boala este prezentată ca o ruptură a logicii trinitare din realitatea noastră ... Reînvierea acesteia aduce reordonarea memoriilor din bolile noastre."

( dr. med. Cristiana Pirsoi, medic specialist, Craiova )


"Medicina isihastă este o carte de terapie pentru suflet, minte şi trup, este o operă de artă prin formă şi o operă filosofică prin conţinut, într-o cuprindere de viziune teologică. Reţetele au rol şi scop de corectarea erorilor şi greşelilor pe care le facem cu mintea şi cu sufletul, a greşelilor alimentare, cât şi a concepţiilor greşite despre boală. Dacă acum Dumnezeu a îngăduit să aveţi această minunată erminie de viaţă în mână ... aveţi posibilitatea să alegeţi calea în Christos spre vindecarea proprie şi participarea la refacerea Realităţii adevărate, aşa cum a creat-o Preasfânta Treime !"

( Psihoterapeut Gina Chiriac,
Centrul de recuperare medicală Sfântul Grigorie Decapolitul, Craiova )


"Părintele Ghelasie e poate cea mai insolită figură a monahismului românesc, în orizontul gândirii sale a avut loc marea întâlnire a Filosofiei cu Teologia, în încercarea de a trasa liniile de forţă ale unei filosofii creştine. Meritul Părintelui e acela de a fi remodelat limbajul teologiei academice, prin succesive nuanţări şi reveniri. În Medicina isihastă avem de-a face cu o terapeutică ortodoxă integrală, înţeleasă ca recuperare a limbajului adevărat al Tainei Vieţii."

( Crăciun Alexandru-Valentin, filosof, Bucureşti )


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Medicina isihastă - Sacro terapia ;
* Elements Of Iconic Anthropology at Fr. Ghelasie Gheorghe and Fr. Dumitru Stăniloae
- Current Landmarks in the dialog between Science and religion ;
* Gânduri de spre Apusul Vieţii ;
* Despre Medicină isihastă ;
* La poarta Raiului cu Părintele Ghelasie ;
* Medicina isihastă - o erminie a vieţii creştine ;
* Isihasmul sau Viaţa ca Taină.