Giovanni Papini

"Diavolul"
(215 pagini)


"Rodul unei documentări minuţioase, Diavolul lui Giovanni Papini nu este o istorie a opiniilor şi credinţelor privitoare la Diavol, o călătorie mai mult sau mai puţin erudită, mai mult sau mai puţin distractivă printre legendele vechi şi noi despre Diavol, o prezentare speculativă şi fadă, desprinsă din registrele scolasticii tradiţionale sau o carte despre moralitate, proiectată să apere sufletele oamenilor de capcanele şi asalturile Diavolului.

Această carte s-a născut din dorinţa de a afla adevăratele motive ale revoltei lui Lucifer ( care nu sunt acelea îndeobşte cunoscute ), de a vedea adevăratele relaţii dintre Dumnezeu şi Diavol ( care sunt mult mai cordiale decât se crede ) şi de a crea posibilitatea unei încercări, făcute de o parte a omenirii, de a-l repune pe Diavol în situaţia sa de la început, eliberându-ne astfel pe toţi de tentaţia Răului.

Dedicată minţilor deschise, Diavolul a încercat să deschidă un dialog refuzat de multă vreme de forurile religioase care guvernează omenirea. Răspunsul Bisericii Catolice : cartea a fost retrasă din librării şi incinerată, iar mai apoi a fost interzisă, iar Giovanni Papini a fost excomunicat."

Preot Marko Ivan Rupnik


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Capitolul I. Nevoia de a-l cunoaşte pe Diavol ;
* Capitolul II. Originea şi natura Diavolului ;
* Capitolul III. Revolta Diavolului ;
* Capitolul IV. Căderea Diavolului şi mâhnirea lui Dumnezeu ;
* Capitolul V. Dumnezeu şi Diavolul ;
* Capitolul VI. Hristos şi Diavolul ;
* Capitolul VII. Diavolul şi slujitorii lui Dumnezeu ;
* Capitolul VIII. Diavolul şi omenirea ;
* Capitolul IX. Prietenii Diavolului ;
* Capitolul X. Diavolul şi literatura ;
* Capitolul XI. Diavolii străini ;
* Capitolul XII. Apariţii şi deghizări ale Diavolului ;
* Capitolul XIII. Utilitatea Diavolului ;
* Capitolul XIV. Destinul Diavolului ;
* Apendice. Ispitirea Diavolului.