William J. Hamblin, David Rolph Seely

"Templul lui Solomon - Mit şi istorie"
~ cu 201 de ilustrații, dintre care 145 color ~
(224 pagini)


"Vreme de mai bine de trei mii de ani, Templul lui Solomon a fost o sursă de fascinație și centrul unei profunde devoțiuni spirituale. De la antecedentele ei din Epoca Bronzului, concentrate în altarul portabil al triburilor nomade, de-a lungul a nenumărate permutării în Iudaism, Creștinism și Islamism, ideea care a stat la baza ridicării Templului lui Solomon - un loc al comuniunii dintre Dumnezeu și om - a căpătat nesfârșite adeziuni.

Clădirea sfântă a fost distrusă de mai multe ori, ultima dată de romani în anul 70 d. Chr., dar marea biserică Sfânta Sofia din Istanbul, Domul Stâncii din Ierusalim, Cartierul General al Templierilor, precum și numeroase catedrale medievale au fost concepute ca re-creări simbolice ale Templului original al lui Solomon. Magicienii Evului Mediu au încercat să țină în frâu, prin practici vrăjitorești, demonii despre care se credea că ar fi construit Templul, iar mistici de toate credințele au avut viziuni ale unui Templu ceresc aidoma celui de pe Pământ, un loc unde secretele divine puteau fi dezvăluite omenirii.

Templul lui Solomon - mit și istorie se bazează pe texte sfinte și scrieri mistice, pe opere de artă și de arhitectură, pe reconstrucții modeme și fotografii pentru a pune în lumină multitudinea de modalități prin care Templul și pământul sacru pe care a fost înălțat au inspirat umanitatea de-a lungul secolelor. Autorii folosesc atât surse livrești, cât și mituri contemporane mai speculative, cum ar fi, bunăoară, narațiunile lui Dan Brown din Codul lui da Vinci sau ale lui Steven Spielberg din Căutătorii Arcei pierdute. Textul lor plin de vivacitate informează și intrigă, deopotrivă, pe oricine are sensul istoriei."

Editura


"Această carte nu este istoria unui loc, ci a unei idei ale cărei origini se pierd în negura istoriei și al cărei apogeu se întinde dincolo de amurgul apocaliptic al omenirii. Este ideea că Dumnezeu poate sălășlui în noi, iar simbolul acestei locuiri este Templul. La momentul când oamenii au început să scrie și să construiască în cărămidă și piatră, ideea era deja veche. Dar, din perspectiva monoteistă occidentală, ea și-a dobândit exprimarea paradigmatică în Templul lui Solomon din Ierusalim.

Ridicat cu trei mii de ani în urmă, Templul lui Solomon este una dintre cele mai semnificative și trainice imagini din lume. Început doar ca un centru al unui mic cult regal dintr-un regat antic provincial din Orientul Apropiat, nu foarte puternic sau bogat, Templul lui Solomon a ajuns să înflăcăreze spiritul și imaginația oamenilor într-o manieră neegalată de-a lungul istoriei de nici o construcție. Ca mărime, formă și proporții, era destul de asemănător templelor canaanite din apropiere. Comparat cu grandoarea templelor egiptene și mesopotamiene, era evident mult mai modest. Și totuși astăzi, când Zeus, Amon-Ra și Marduk sunt aproape uitați, Templul lui Solomon își păstrează nealterată puterea spirituală."

William J. Hamblin, David Rolph Seely


CUPRINS :

* Introducere ;
* Templele israelite ;
* Tradițiile templului în credința iudaică ;
* Templul creștin ;
* Islamul și Templul lui Solomon ;
* Concepțiile moderne privind Templul lui Solomon ;
* Concluzii ;
* Glosar ;
* Hartă ;
* Cronologie ;
* Abrevieri / Note ;
* Bibliografie selectivă ;
* Credite fotografice ;
* Indice.