Ianolide Ioan

"Întoarcerea la Christos"
(541 pagini)


"Din tot ce s-a scris despre închisori, din toată investigaţia psihologică a atâtor autori, toţi înzestraţi cu duhul mărturisitor, cartea aceasta este cea mai adânc duhovnicească, cea mai pătrunzătoare, cea mai în măsură să înţeleagă împreună cu toţi sfinţii ce este lăţimea şi lungimea, adâncimea şi înălţimea, să cunoască iubirea lui Christos cea mai presus de cunoaştere şi să se umple de toată plinătatea lui Dumnezeu ( cf. Efeseni 3:18-19 ).

Dacă ai îndoieli asupra mântuirii, asupra jertfei sau asupra biruirii vrăjmaşului văzut şi nevăzut prin puterea credinţei şi a rugăciunii, dacă te îndoieşti de iubirea lui Christos şi de eficientă pocăinţei, această carte, acest document duhovnicesc, te va convinge.

Cititorul care se va apleca asupra acestei cărţi nu o va sfârşi, fără a fi măcar cutremurat, dacă nu întors spre credinţa, căci viaţa lui Valeriu Gafencu şi a celorlalţi că el este un model moral şi o scară de suire spre cele înalte, o chemare stăruitoare de a ieşi măcar pentru o vreme din mlaştina acestei vieţi şi de a urca spre Soarele Dreptăţii, spre Răsăritul cel de Sus, Care este Christos."

Preot Gheorghe Calciu-Dumitreasa


"Am scris cu speranţa ca aceste rânduri vor supravieţui mie. Călugării vor fi cei mai îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui document. Timp de ani de zile am fost ameninţat cu moartea. Necontenit mi s-a cerut sufletul. Ani mulţi, vreo 15 la număr, am fost terorizat să mă reeduc. Am refuzat, temându-mă nu de moarte, ci de prăbuşire. Numai Dumnezeu m-a aparat de cădere, căci nu există om care să reziste la toate chinurile.

Am luptat cu gândurile, cu trupul, cu lumea. La sfârşitul acestei amarnice experienţe, numai Christos rămâne viu, întreg şi veşnic în mine. Bucuria mea e deplină : Christos. M-am dăruit Lui şi El m-a făcut om. Nu-L pot defini, dar El e totul în toate. Slavă dau lui Christos Dumnezeu şi om !"

Ioan Ianolide


CUPRINS :

* Cuvânt înainte de Preot Gheorghe Calciu-Dumitreasa ;
* Nota asupra ediţiei ;
* Mărturie autobiografică ;
* Cuvântul autorului către cititor.

~ Capitolul I. Temniţa ~

* Aiud ; * Piteşti ; * Targu-Ocna ; * Procesul ; * Ultima reeducare ;
* Eliberarea ; * Un om în care via Christos: Valeriu Gafencu.

~ Capitolul II. Amintiri dintr-o lume de sfinţi şi demoni ~

* Trei Crăciunuri : Crăciun în copilărie ;
Crăciun în închisoare ; Crăciun după eliberare ;
* Portrete din închisoare ;
* Nimeni: întâlniri după eliberare ;
* Preotul Gheorghe Calciu sau nebunia pentru Christos.

~ Capitolul III. Adevăruri ~

* Despre iudaizarea lumii ; * Părinţii mei şi situaţia de după 23 august 1944 ; * Comunismul în România ;
* Biserica în Comunism ; * Porcul ; * Sufletul slav ; * Câteva gânduri.

~ Capitolul IV. Cuvinte de folos ~

* Despre viaţa în Christos ;
* Dialoguri cu Valeriu.

* Epilog ;
* Addenda ;
* Scrisori netrimise ale lui Ioan Ianolide ;
* Amintiri despre Ioan Ianolide ;
* În loc de postfaţă - de Răzvan Codrescu.