Jacques de Voragine

"Legenda Aurea"
(170 pagini)


"Jacques de Voragine, autorul lucrării Legenda Aurea, a fost unul dintre cei mai instruiţi oameni ai vremii sale, dar şi un sfânt. Viaţa sa - dacă vreun savant şi-ar da osteneala să o reconstituie în amănunt - ar îmbogăţi cu un capitol preţios istoria gândirii religioase a secolului al Xlll-lea ; ca să nu mai spunem că, celebra sa compilaţie merită să ocupe un loc de frunte printre cele mai emoţionante vieţi ale sfinţilor şi apostolilor pe care le cunoaştem."

Legenda Aurea este, în felul ei, una dintre cele mai caracteristice mărci ale vremii sale - un timp care i-a dat lumii pe Sfântul Francisc, pe Sfântul Dominic sau pe Sfântul Ludovic şi care a umplut întregul continent cu biserici şi catedrale minunate. Era o epocă în care, în toată Europa, poporul se trezea în sfârşit din lunga somnolenţă a Evului Mediu întunecat şi începea să năzuiască fierbinte la viaţa spirituală ... Legenda Aurea urmăreşte să scoată din bibliotecile mănăstirilor comorile de adevăr sacru adunate acolo de-a lungul secolelor de cercetări şi discuţii ; lucrarea mai are menirea de a da acestor adevăruri spirituale o formă cât mai simplă, cât mai clară cu putinţă şi, în acelaşi timp, de a le face cât mai atrăgătoare.

Nu cred să fi existat în lume o carte mai des copiată şi tradusă. Toate bibliotecile din lume posedă manuscrise ale acestei lucrări, unele fiind evaluate drept capodopere ale artei caligrafice sau plastice. Trebuie să adăugăm faptul că, probabil, în lume nu a existat o carte care să aibă asupra oamenilor o acţiune mai profundă, mai binefăcătoare. Lucrarea preafericitului Jacques de Voragine a fost, secole la rând, un izvor inepuizabil de idealuri pentru Creştinătate.

După apariţia lucrării, mai toate bisericile s-au umplut de altare în cinstea cutărui sau cutărui sfânt din calendar. După apariţia Legendei Aurea, şlefuitorii au început să sculpteze în piatră, pe porticurile catedralelor, scene emoţionante din lucrare, iar pictorii şi vitralierii au început să-i zugrăvească pe ziduri sau pe ferestre pe sfinţi şi pe apostoli."

Teodor de Wyzewa


CUPRINS :

* Prefaţă ;
* Sfântul Apostol Andrei ;
* Sfântul Apostol Toma ;
* Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul ;
* Sfântul Apostol Matia ;
* Sfântul Apostol Marcu Evanghelistul ;
* Sfântul Apostol Filip ;
* Sfântul Apostol Iacov cel Mic ;
* Sfântul Apostol Barnaba ;
* Sfântul Apostol Petru ;
* Sfântul Apostol Pavel ;
* Sfântul Apostol Bartolomeu ;
* Sfântul Apostol Matei ;
* Sfinţii Apostoli Simon şi Iuda.