Karen Armstrong

"Istoria lui Dumnezeu"
~ 4000 de ani de căutare a Divinităţii în Iudaism, Creştinism, şi Islam. Cea mai mare aventură a spiritului omenesc, care a marcat întreg cursul istoriei şi continuă să modeleze prezentul ~
(508 pagini)


"Întreaga abordare a ideii de Dumnezeu implică dificultăți de nedepășit. Totuși, monoteiștii au recurs la limbaj, deși i-au negat capacitatea de a exprima realitatea transcendentă. Dumnezeul evreilor, al creștinilor și al musulmanilor este un Dumnezeu care, într-un anumit sens, vorbește. Cuvântul Lui este crucial în toate cele trei religii. Cuvântul Domnului a configurat istoria culturii noastre. Trebuie să hotărâm dacă, pentru noi, cuvântul Dumnezeu mai are azi vreun sens.

Oamenii nu pot îndura neantul și dezolarea. Vor umple golul creând o nouă entitate pe care să se concentreze. Idolii fundamentalismului nu sunt substitute bune ale lui Dumnezeu. Dacă trebuie să întemeiem o credință nouă și vibrantă pentru secolul XXI, poate că ar trebui să medităm la istoria lui Dumnezeu, ca să învățăm câteva lecții și să înțelegem unele avertismente."

Karen Armstrong


"Dumnezeu vedea că toată lumea de El făcută, dacă era redusă la propriile ei principii, era supusă destrămării. Ca să împiedice acest lucru, astfel ca Universul să nu se întoarcă la starea de increat, a făcut toate lucrurile cu ajutorul Cuvântului Său etern, insuflând viață în tot ce a zămislit."

Atanasie cel Mare


"Adevărurile religioase care scăpă rațiunii se pot sugera doar prin gesturile simbolice ale liturghiei sau, și mai bine, prin tăcere."

Vasile cel Mare


"Îl cunoaștem pe Dumnezeul nostru numai după faptele ( energeiai ) Lui, dar nu putem cuteza să ne apropiem de esența ( ousia ) Lui."

Filon din Alexandria


CUPRINS :

* Nota traducătorului ;
* Introducere ;
* Capitolul I - La început ;
* Capitolul II - Un singur Dumnezeu ;
* Capitolul III - O lumină pentru neamuri ;
* Capitolul IV - Treimea - Dumnezeul creștin ;
* Capitolul V - Unitate : Dumnezeul Islamului ;
* Capitolul VI - Dumnezeul filosofilor ;
* Capitolul VII - Dumnezeul misticilor ;
* Capitolul VIII - Un Dumnezeu pentru reformatori ;
* Capitolul IX - Iluminismul ;
* Capitolul X - Moartea lui Dumnezeu ? ;
* Capitolul XI - Oare Dumnezeu are vreun viitor ? ;
* Glosar ;
* Note ;
* Bibliografie recomandată ;
* Indice de nume.