Sfântul Maxim Mărturisitorul

"Ambigua"
(538 pagini)


"Ambigua conţine în esenţă toată teologia Sfântului Maxim ca bază a vieţii spirituale, prin care creştinii îşi înşusesc mântuirea, înaintând spre Dumnezeu şi în Dumnezeu în eternitate. Sfântul Maxim nu preţuieşte, mai presus de orice, o existenţă încremenită şi o contemplare a acestei existenţe, din care ies spiritele prin cădere, în sensul platonico-origenist, ci odihna eternă într-o iubire la care a crescut prin mişcarea sădită în ea la creaţie, în mişcarea creaţiei spre Dumnezeu, e lucrător Dumnezeu însuşi prin Duhul Său de-viaţă-făcător. Care conduce creaţia prin spiritualizare, adică prin adevărata dezvoltare, spre Dumnezeu. Într-un mod negrăit, Dumnezeul credinţei creştine, ca Dumnezeu întreit în Persoane, în calitate de Tata iubitor, de Fiu iubitor şi de Duh al iubirii, e un Dumnezeu viu, nu un Dumnezeu încremenit."

Preotul Profesor Dumitru Saniloae


"Spre Acesta (Christos) nimeni nu va putea trece bucurându-se de plăcerea trupului şi îndulcindu-se de ea mai mult decât de fericita Lui slavă. Nici nu va sta cu Cel ce a biruit lumea cel ce a fost biruit de lume şi se desfăta de ea, cunoscând-o în chip rău. Căci dreptatea dumnezeiască a socotit că nu se cuvine că cei ce mărginesc la viaţa aceasta cele ale omului şi se desfată cu bogaţia, cu sănătatea trupului şi cu celelalte bunuri, şi socotesc că numai în aceasta e fericirea, iar bunurile sufleteşti le socotesc că nimic, să se împărtăşească de bunurile dumnezeieşti şi veşnice de care nu s-au îngrijit deloc, pentru multa grijă de cele materiale, neştiind cât de mult virtuţile întrec bogăţia, sănătatea şi celelalte bunuri vremelnice."

Sfantul Maxim Marturisitorul


CUPRINS :

* Precuvântare, de P.f. Părinte Patriarh Teoctist ;
* Introducerea traducătorului.

~ Partea întâi - Maxim, smeritul şi păcătosul, nevrednicul rob şi învăţăcel, către sfinţitul rob al lui Dumnezeu, părintele duhovnicesc şi învăţătorul meu, Toma ~

1. La cuvântul Sfântului Grigorie Teologul din
A treia cuvântare teologică, Despre Fiui şi din Cuvântare despre pace ;
2. La cuvântul aceluiaşi din A treia cuvântare teologică ;
3. La cuvântul din aceeaşi Cuvântare a aceluiaşi ;
4. La cuvintele aceluiaşi din A doua Cuvântare despre Fiul şi Cuvântul ;
5. La Epistola lui Dionisie, episcopul Atenei, către Gaius monahul.

~ Partea a doua - Către Ioan, Arhiepiscopul Cyzicului ~