Origen

"Despre rugăciune"
(174 pagini)


"[ Origen ] ne îndemna să fim prudenţi, atenţi la suftetul nostru, să vrem să ne cunoaştem şi să încercăm a ajunge la ţinta propusă. Lucrul cel mai bun din care au spus filosofii, atribuit celui mai înţelept dintre ei, apare ca o poruncă preaînţeleaptă : Cunoaşte-te pe tine însuţi.

Cei de demult au avut dreptate când au spus că această judecată este înţeleaptă şi că înţelepciunea este aceeaşi la oameni şi la Dumnezeu ; că datorită ei sufletul ajunge să se privească întocmai ca într-o oglindă, că vede reflectându-se în ea înţelepciunea divină, că dacă intră în comuniune cu aceasta urmează calea infailibilă ce duce la îndumnezeire.

Prin urmare, [ Origen ] ne forma înţelepti şi tari ; înţelepţi prin întâietatea dată sufletului, tari prin punerea în practica a celor hotărâte de acesta. El este singurul dintre oamenii de astăzi, pe care îi cunosc personal sau din auzite, care şi-a obişnuit sufletul cu lumina clară a descoperirilor lui Dumnezeu şi este în stare să înveţe şi pe alţii. Cred că Stăpânul tuturor, Care s-a sălăşluit în profeţi şi le-a insuflat fiecare cuvânt tainic şi divin, l-a onorat şi pe el de a fi prietenul lui Dumnezeu şi interpretul acestor descoperiri".

Sf. Grigorie Taumaturgul


CUPRINS :

* Despre rugăciune ;
* Iniţiere în rugăciune ;
* Explicarea rugăciunii domneşti ;
* Practica rugăciunii creştine.