Cuviosul Eftimie Zigabenul şi Sfântul Nicodim Aghioritul

"Psaltirea în tâlcuirile Sfinţilor Părinţi"
~ Volumul 2 - Catismele X - XX ~
(845 pagini)


"O tâlcuire a Psalmilor va aduce cu siguranţă un folos covârşitor celor care vor să se adâncească în rugăciunea Bisericii. Alături de rugăciunile Euharistiei, Psalmii au constituit încă de la începutul Bisericii partea cea mai importantă a cultului creştin. Astăzi, când putini creştini mai ştiu câtă putere mântuitoare are rostirea Psalmilor, tâlcuirile Sfinţilor Părinţi la Psalmi adunate aici ne arată cu prisosinţă ce înseamnă cu adevărat rostirea Psalmilor şi câtă înţelepciune putem dobândi din citirea lor."

Ştefan Voronca


"Prin volumul de faţă al doilea, se încheie tipărirea şirului de comentarii la Psalmi, carte la care au ostenit Cuviosul Eftimie Zigabenul şi Sfântul Nicodim Aghioritul, alegând cele mai folositoare tâlcuiri ale Sfinţilor Părinţi.

Nu puţini credincioşi, făcându-şi canonul primit de la duhovnic sau auzind Psalmi în cultul Bisericii, în mod special la Utrenie şi la Vecernie, au avut nelămuriri privitoare la sensul unor versete mai greu de înţeles. Cartea de faţă este, am putea spune, o culegere de lămuriri, de răspunsuri la întrebările pe care şi le poate pune cel care citeşte Psalmii şi nu are pe cine să întrebe pentru a se limpezi.

Considerăm că o astfel de lucrare de referinţă pentru teologia ortodoxă poate aduce mult folos creştinilor care trăiesc în vremuri de slăbire a credinţei. Ea va fi din ce în ce mai roditoare în vremurile în care adevăraţii povăţuitori se vor împuţina, iar cărţile duhovniceşti vor fi înlocuite de cărţi religioase scrise de autori lipsiţi de experienţă în lupta cu duhurile Întunericului.

Să dea Dumnezeu ca cititorii acestei lucrări să înţeleagă că citirea Psalmilor e una dintre armele cele mai eficace în războiul duhovnicesc."

Editura


CUPRINS :

* Catisma 10 ( Psalmii 70 - 76 ) ;
* Catisma 11 ( Psalmii 77 - 84 ) ;
* Catisma 12 ( Psalmii 85 - 90 ) ;
* Catisma 13 ( Psalmii 91 - 100 ) ;
* Catisma 14 ( Psalmii 101 - 104 ) ;
* Catisma 15 ( Psalmii 105 - 108 ) ;
* Catisma 16 ( Psalmii 109 - 117 ) ;
* Catisma 17 ( Psalmul 118 ) ;
* Catisma 18 ( Psalmii 119 - 133 ) ;
* Catisma 19 ( Psalmii 134 - 142 ) ;
* Catisma 20 ( Psalmii 143 - 150 ).