Rafail Noica & Părintele Symeon

"Celălalt Noica"
(206 pagini)


"Cartea de faţă este mărturia a doi monahi ortodocşi din Occident, trăitori în Mănăstirea Sfantul loan Botezătorul din Essex ( Anglia ) : Părintele Rafail, fiul filosofului Constantin Noica, născut ortodox şi Părintele Symeon, elveţian convertit la Ortodoxie. Doi monahi care dau mărturie despre viaţă şi credinţa lor.

Când i-am invitat în România, am avut în gând, înainte de toate, folosul duhovnicesc pe care aceşti doi Părinţi l-ar putea aduce, prin mărturia lor, mai ales tinerilor noştri, dornici nu atât de teorii şi erudiţie teologică, cât de exemple vii, din care izvorăsc cuvinte cu putere multă, singurele capabile să coboare din minte în inimă pentru a zidi cu adevărat pe omul credincios.

De aceea, pelerinajul pe care l-am făcut cu dânşii în ţară a avut în vedere, în primul rând, locurile unde tineretul român se formează pentru viaţă, adică marile centre universitare, ca şi unele licee şi seminarii teologice. Peste tot am întâlnit o foarte bună audienţă şi o sete religioasă fundamentală, la care cei doi Părinţi au răspuns cu autoritatea şi experienţa lor de monahi ortodocşi trăitori într-o lume ( Occidentul ) care vrăjeşte pe mulţi prin bogăţia şi civilizaţia sa, dar care, în aceasi măsură, dezamăgeşte pe cel ce o cunoaşte mai de aproape, prin atmosferă sa atât de rarefiată spiritual."

Mitropolitul Serafim
al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord


CUPRINS :

* Ortodoxia între Occident şi Orient.

~ Partea I - Părintele Rafail ~

* Peregrinarea către adevăr ;
* Ortodoxia - marea temă a vieţii mele ;
* Mântuirea ca posibilitate ;
* Rugăciunea - cuvânt bun ;
* Călugăria - calea experienţei esenţiale ;
* Constantin Noica către fiul său, Rafail : "Fii împlinit şi fă ce vrei" ;
* Viaţa duhovnicească şi familia.

~ Partea a II-a - Părintele Symeon ~

* Aspecte ale spiritualităţii ortodoxe ;
* Rugăciunea lui Iisus ;
* New-Age sau întoarcerea la păgânism ;
* Biserica Ortodoxă între Răsărit şi Apus.