Sfântul Irineu de Lyon

"Demonstraţia propovăduirii apostolice"
(111 pagini)


"Sfântul Irineu s-a format în jurul Sfântului Policarp, astfel încât, moştenirea pe care Sfântul Policarp a primit-o de la Sfântul Ioan, şi-a însuşit-o deplin şi Sfântul Irineu, a cărui mireasmă apostolică respiră pe plaiurile Asiei, unde s-a născut şi copilărit.

Sfântul Irineu, considerat drept cel mai important teolog al secolului al doilea şi numit Părintele dogmaticii ortodoxe, a pus în slujba Bisericii întreaga sa muncă şi viaţă, elaborând o operă de mare valoare şi profunzime teologică.

Cea dintâi şi cea mai importantă lucrare a sa este Combaterea şi nimicirea ştiinţei cu nume mincinos, cunoscută îndeobşte sub titlul Adversus Haereses ( Contra ereziilor ).

Tratatul cuprinde mai întâi o expunere a doctrinelor eretice ( cartea întâi ), apoi, combaterea lor cu argumente raţionale ( cartea a doua ) şi, în sfârşit, respingerea lor cu ajutorul Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii ( cărţile a treia, a patra şi a cincea ). Această operă, cu un caracter polemic, a întărit conştiinţa ortodoxa a vremii şi a dat lovitura de graţie Gnosticismului.

Cea de-a doua lucrare a Sfântului Irineu se intitulează Demonstraţia propovăduirii apostolice. Această expune popular credinţa creştină şi dovezile sale, spre deosebire de analiza savantă a tratatului Contra ereziilor".

Dr. Irineu Pop-Bistriţeanul, episcop-vicar