Taţian

"Diatessaron"
~ Armonia celor patru Evanghelii ~
(206 pagini)


"Scrierea cunoscută sub denumirea de Diatessaron, redactată către 175 d. Chr., de Taţian, elevul lui Iustin Martirul, este cea mai renumită încercare de armonizare a celor patru Evanghelii. Un astfel de demers urmăreşte în principal realizarea unui text unic prin eliminarea suprapunerilor şi a afirmaţiilor aparent contradictorii din cele patru Evanghelii canonice. Intervenţiile lui Taţian asupra textului propriu-zis au fost minime ; în schimb, pentru a cuprinde întregul material canonic, el a creat propria sa secvenţă narativă, îndepărtându-se astfel de succesiunea şi ordinea episoadelor din fiecare dintre cele patru Evanghelii.

În primele secole creştine, Diatessaron-ul a circulat în mai multe limbi ( siriacă, greacă, latină, greacă, arabă ) şi s-a bucurat de mult respect, considerându-se că autorul său s-a îngrijit cu toată cinstea şi în cel mai înalt grad de ordinea adevărată a acelor lucruri care au fost spuse şi săvârşite de Mântuitor.

Diatessaron-ul a fost folosit timp de două secole ca text evanghelic de bază în lecţiunile şi în liturghia Bisericii siriene, rolul şi însemnătatea sa diminuându-se abia odată cu apariţia Bibliei siriace ( Peşita ). Efrem Şirul, Marele Părinte al Bisericii, a scris un important comentariu la opera lui Taţian."

Monica Medeleanu


"Diatessaron-ul este o lucrare atât de impersonală, încât nu este necesar să ştim prea multe despre compilatorul său. Este suficient să amintim că ne spune el însuşi că s-a născut în ţinutul asirienilor şi a fost crescut ca un păgân. După ce a călătorit în căutarea cunoaşterii, s-a stabilit la Roma. Aici, studiind Vechiul Testament, a înţeles lipsa de conţinut a cultelor păgâne.

După ce îmbrăţişează Creştinismul, devine elevul lui Iustin Martirul. Ulterior îşi deschide propria şcoală, unde, sub forma disputelor cu filosofii vremii, propovăduieşte învăţătura creştină. Tot la Roma a scris Către greci ( Oratio ad Graecos ), în care încearcă să arate superioritatea de doctrină a Creştinismului în raport cu concepţiile păgâne.

A fost însă prea independent în atitudine ca să-şi poată menţine o popularitate permanentă. După cum notează Irineu, îndată după moartea lui Iustin, Taţian este exclus din Biserică pentru vederile sale encratice şi, după cum susţine Eusebiu, pentru a fi arătat simpatie faţă de învăţătura gnosticului Valentin.

La scurt timp după aceea, Taţian părăseşte Roma şi se întoarce în Siria. Probabil că acesta este locul în care a elaborat în limba siriacă cea mai importantă lucrare a sa, Diatessaron, care a câştigat un loc atât de special în cadrul bisericii siriene. A murit către 185."

Rev. Hope W. Hogg


CUPRINS :

* Introducere ;
* Secţiunile I => LV ;
* Încheieri ;
* Bibliografie selectivă.