Preot Stăniloae Dumitru

"Teologia Dogmatică Ortodoxă"
~ Volumul 1 ~
(528 pagini)


"Care sunt caracteristicile distinctive ce marchează teologia Părintelui Dumitru Stăniloae în general şi, mai precis, acest prim volum al Teologiel Dogmatice Ortodoxe" ? Patru teme principale cer o menţiune specială. Mai întâi şi, cel mai important, teologia dânsului este o teologie a iubirii şi comuniunii personale. În al doilea rând şi în legătură directă cu primul punct, teologia Părintelui Dumitru este în mod pregnant trinitară.

Pentru el doctrina Treimii este nu o simplă piesă de învăţătură formală, acceptată datorită autorităţii Bisericii, ci are o semnificaţie crucială pentru fiecare dintre noi, afectând felul în care ne privim pe noi înşine şi unii pe alţii ...

În al treilea rând, teologia Părintelui Dumitru Stăniloae este structurată de adevărul dublu al depărtării şi, totuşi, apropierii lui Dumnezeu. Dumnezeirea este total transcendentă şi total imanentă, incomprehensibilă şi, totuşi, înţelesul adânc al oricărui lucru, infinit dincolo de orice participare şi, totuşi, mai aproape de noi, decât însăşi inima noastră.

Strâns legată de învăţătura Părintelui Dumitru despre prezenţa energiilor necreate ale lui Dumnezeu în tot Universul este o a patra caracteristică importantă în gândirea sa : viziunea sa asupra transfigurării cosmice. El oferă mult mai temeinic, decât oricare alt scriitor ortodox din zilele noastre o convingătoare teologie a lumii".

Kallistos ( Ware ), Episcop de Diokleia


"În fiecare sărac şi asuprit, şi bolnav ne întâmpină Christos, cerându-ne, prin coborâre, ajutorul nostru. În mâna întinsă a celui sărac e mâna întinsă a lui Christos, în vocea lui stinsă auzim vocea stinsă a lui Christos ; suferinţa Lui, din pricina lipsei şi a umilinţei în care-l ţinem, e suferinţa lui Christos pe cruce, pe care noi o prelungim. În toate, Dumnezeu Se coboară la noi şi ni Se face cunoscut. Chiar această coborâre face evidentă taina Lui mai presus de orice pricepere ; face evidentă iubirea Lui, care întrece toate iubirile din lume.

Toate împrejurările şi persoanele prin care ne agrăieşte Dumnezeu sunt apeluri şi chipuri vii şi transparente ale Lui Dumnezeu cel simplu Se coboară la noi într-o multitudine de forme şi de situaţii, propriu-zis în toate situaţiile şi formele vieţii noastre".

Preotul Profesor Dumitru Stăniloae


CUPRINS :

* Introducere.

~ Revelaţia dumnezeiască, izvorul credinţei creştine.
Biserica, organ şi mediu de păstrare şi fructificare a conţinutului revelaţiei ~

I. Revelaţia naturală, ca baza a credinţei naturale şi ca baza a existenţei ;
II. Revelaţia naturală, ca izvor a credinţei creştine ;
III. Lucrarea lui Christos şi a Sfântului Duh de păstrare a Revelaţiei în eficienţă,
prin Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie în cadrul Bisericii.

~ Partea întâi - Învăţătura creştin ortodoxă despre Dumnezeu ~

I. Trei moduri ale cunoaşterii lui Dumnezeu şi atributele Lui ;
II. Fiinţa şi atributele lui Dumnezeu ;
III. Sfânta Treime, structura sfintei iubiri ;

~ Partea a doua - Lumea, operă a iubirii lui Dumnezeu destinată îndumnezeirii ~

I. Crearea lumii văzute ;
II. Crearea lumii nevăzute. Lumea duhurilor netrupeşti ;
III. Căderea protopărinţilor şi urmările ei ;
IV. Providenţa dumnezeiască şi desfăşurarea planului de mântuire şi îndumnezeire a lumii.