Preot Stăniloae Dumitru

"Teologia Dogmatică Ortodoxă"
~ Volumul 2 ~
(392 pagini)


"Părintele Dumitru Stăniloae vede bucuria ca pe una din caracteristicile specifice ale tradiţiei ortodoxe :

Ortodoxia, prin bucuria trăirii în Dumnezeu, este doxologică şi nu teoretică. Ea nu se dedă la speculaţii despre Dumnezeu, ci exprimă bucuria trăirii în Dumnezeu şi a participării la existenţă cu întreaga creaţie.

Mai precis, bucuria ce marchează Ortodoxia este aceea a Învierii :

Temeiul cel mai adânc al nădejdii şi bucuriei care caracterizează Ortodoxia şi de care este pătruns întreg cultul sau este Învierea.

Bucuria noastră în creaţie nu este simplu emotivă sau sentimentală, ci în mod ferm hristo-centrică, izvorând din credinţa noastră în Dumnezeu cel întrupat şi înviat din morţi".

Kallistos ( Ware ), Episcop de Diokleia


"Chipul uman al lui Christos este alcătuit din armonia a nenumărate virtuţi, a nenumărate aspecte ale binelui, care reflectă în chip uman însuşirile lui Dumnezeu. Cel ce prin faptele statornice de diferite feluri imprimă în sine diferitele virtuţi. Imprimă prin aceasta înseşi trăsăturile chipului lui Christos sau dă formă umană, în persoană sa, însuşirilor lui Dumnezeu, asemenea lui Christos. Şi aceasta e o adevărată participare la Dumnezeu şi o reflectare a lui Dumnezeu prin fiinţa noastră personală. El duce chipul dumnezeiesc din sine la asemănare şi la iubirea îndumnezeitoare. Pe faţa lui s-a făcut străvezie în mod vădit lumina feţei lui Christos".

Preot Profesor Dumitru Stăniloae


CUPRINS :

~ Partea a treia -
Persoana lui Iisus Christos şi opera mântuitoare săvârşită în umanitatea asumată de El ~

I. Persoana lui Iisus Christos ;
II. Iisus Christos privit în lucrarea lui Mântuitoare.

~ Partea a patra -
Operă de mântuire a lui Christos în desfăşurare ~

I. Biserica, trupul tainic al Domnului în Duhul Sfânt ;
II. Însuşirea personală a mântuirii în Biserică prin lucrarea Sfântului Duh şi conlucrarea omului.