Preot Stăniloae Dumitru

"Teologia Dogmatică Ortodoxă"
~ Volumul 3 ~
(485 pagini)


"Teologia adevărată şi vie, după Protopresbiterul Dumitru Stăniloae, se orientează simultan în trei direcţii : către trecut, prezent şi viitor. Ea este în acelaşi timp apostolică, contemporană şi profetică. Caracteristicile ei, declară dânsul, sunt fidelitatea faţă de Revelaţia lui Hristos dată în Sfânta Scriptură şi Tradiţie ... responsabilitate către credincioşii care sunt contemporani cu teologia care se face şi deschidere către viitorul eshatologic ...

Teologia Dogmatică Ortodoxă este în primul rând bazată ferm pe tradiţia apostolică, aşa cum este ea interpretată de Părinţi ... Scriitorii patristici sunt întotdeauna trataţi de Părintele Dumitru ca şi cum ar fi contemporani, ca martori vii a căror mărturie cere din partea noastră o continuă autoexaminare şi regândire, având în vedere preocupările zilei de azi.

Credincioasă trecutului, responsabilă faţă de prezent, Teologia Dogmatică Ortodoxă este, de asemenea, o carte profetică, deschisă către viitor, creatoare, indicând cărări încă neexplorate".

Kallistos Ware
Episcop de Diokleia


"Cuvântul dumnezeiesc, care sădeşte în noi trebuinţa cuvântului ca răspuns la apelul Lui, Raţiunea supremă care ne-a înzestrat pentru a putea vorbi cu înţeles, pentru a restabili în om cuvântul şi raţiunea, S-a făcut El însuşi om, care răspunde lui Dumnezeu şi oamenilor cu înţeles la toate apelurile lor, spre a fi de model fraţilor Săi întru umanitate, ca să se ajute şi ei unii pe alţii prin cuvintele şi faptele lor cu înţeles şi să se dezvolte că oameni deplini şi adevăraţi.

Dar Cuvântul şi Raţiunea, fiind persoană, e şi izvorâtor de fapte, deci, face pe om izvor de fapte drepte, prin care se dezvoltă pe sine cum se cuvine şi sensibilizează umanitatea din alţii, prin iubirea ce le-o arată. Căci aceasta e persoana : izvor de fapte şi de cuvinte iubitoare pentru alţii. Numai aşa devine om adevărat subiectul lor, cât şi cel cărora li se adresează.

Fiul lui Dumnezeu făcându-Se om, S-a făcut izvor direct de fapte iubitoare şi de cuvinte transmutătoare de cunoştinţă la nivelul nostru, dovedindu-Se El însuşi omul adevărat şi sensibilizand în veci umanitatea celorlalţi".

Preot Profesor Dumitru Stăniloae


CUPRINS :

~ Partea a cincea - Despre sfintele taine ~

I. Sfintele taine în general ;
II. Sfintele Taine în special.

A. Taina Sfântului Botez ;
B. Taina Mirungerii ;
C. Dumnezeiasca Euharistie ;
D. Taina Mărturisirii ;
E. Taina Hirotoniei ;
F. Taina Nunţii ;
G. Taina Maslului.

~ Partea a şasea - Eshatologia sau viaţa viitoare. Sfârşitul vieţii pământeşti şi viaţa veşnică ~

I. Eshatologia particulară.

A. Moartea, ca trecere de la viaţa temporală la viaţa eternă ;
B. Nemurirea sufletului ;
C. Judecata particulară şi consecinţele ei pentru starea sufletelor.

II. Eshatologia universală.

A. Sfârşitul chipului actual al lumii şi desăvârşirea ei ;
B. Chipul înnoit al lumii şi modul trecerii chipului ei actual în cel înnoit ;
C. Natura trupurilor înviate ;
D. Judecată universală ;
Viaţa de veci.