Toma de Aquino

"Expunere la simbolul apostolilor"
(218 pagini)


"Toma de Aquino a comentat simbolul apostolic pentru un public în egală măsură religios și laic, oferind o sinteză simplă, didactică și exemplară a credinței creștine. Împărțirea în articuli a conținutului simbolului îi oferă lui Toma posibilitatea de a enumera, alături de sensurile explicite ale credinței, și seria ereziilor la care ele răspund implicit, fie că este vorba despre erezii ale primelor secole creștine, reținute de teologia medievală ca erori posibile ale interpretării doctrinale, fie despre polemici filosofico-teologice ale scolasticii secolului al XlII-lea. Textul poate fi citit, astfel, pe mai multe planuri, de la simpla expunere catehetică a principiilor credinței creștine până la ilustrarea în el a unui adevărat arbore al confruntărilor doctrinare ale tradiției."

Wilhelm Dancă


"Prin imortalitatea sa, sufletul uman este asemenea lui Dumnezeu și, prin partea lui senzitivă, este asemenea animalelor. Așadar, cine crede că sufletul moare odată cu corpul se îndepărtează de asemănarea cu Dumnezeu și se face asemenea cu animalele, împotriva acestora se spune în Cartea Înțelepciunii, 2, 22-23 : nici nu au sperat în răsplata pentru dreptate, nici nu au crezut în onoarea sufletelor sfinte, deși Dumnezeu l-a creat pe om nemuritor și după imaginea asemănării Sale l-a făcut pe el.

Nimeni nu poate în viața aceasta să își împlinească dorința și nici vreun lucru creat nu poate mulțumi dorința omului. Numai Dumnezeu le poate sătura și trece dincolo de ele în mod infinit, și de aici vine faptul că dorința omului nu se liniștește decât în Dumnezeu, cum spune Augustin în Confesiuni, I : ne-ai făcut, Doamne, pentru tine și neliniștită este inima noastră până când nu se va odihni în Tine."

Toma de Aquino


CUPRINS :

Introducere. Izvoarele teologice ale expunerii tomiste la simbolul apostolilor (Wilhelm Dancă) ;
Expunere la simbolul apostolilor ;
Prolog ;
Articolul 01. "Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotputernic, creatorul cerului și al pământului" ;
Articolul 02. "Și în Isus Christos, fiul său unic, Domnul nostru" ;
Articolul 03. "Care a fost conceput de la Spiritul Sfânt, născut din Fecioara Maria" ;
Articolul 04. "A pătimit sub Ponțiu Pilat, s-a răstignit, a murit și s-a îngropat" ;
Articolul 05. "A coborât în Infern, a treia zi s-a ridicat din morți" ;
Articolul 06. "S-a suit la ceruri, șade de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl atotputernic" ;
Articolul 07. "De unde va veni să-i judece pe cei vii și pe cei morți" ;
Articolul 08. "Cred în Spiritul Sfânt" ;
Articolul 09. "în Sfânta Biserică Catolică" ;
Articolul 10. "în comuniunea sfinților, în iertarea păcatelor" ;
Articolul 11. "în învierea corpului" ;
Articolul 12. "în viața eternă. Amin." ;
Concluzie ;
Note ;
Bibliografie ;
Index al pasajelor citate.